Του Κώστα Νούση
Την στρατηγική της ISOMAT για ενίσχυση του επιχειρηματικού της μοντέλου, το οποίο εστιάζει στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για τις ανάγκες των κατασκευών, επιβεβαιώνει η έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας παραγωγής EPS (διογκωμένη πολυστερίνη).
Η κατασκευή της νέας μονάδας ολοκληρώθηκε το περασμένο Ιούνιο, στις εγκαταστάσεις της μητρικής εταιρείας, στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, με τη λειτουργία της να ξεκινά πιλοτικά από το καλοκαίρι και από τις αρχές Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.
Η πρώτη μονάδα παραγωγής EPS στην Ελλάδα και η μοναδική με μηδενικές άμεσες εκπομπές CO2
Με λειτουργίες οι οποίες τη βοηθούν να έχει μηδενικές άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφού η παραγωγή ατμού για την παραγωγή των θερμομονωτικών υλικών δεν προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, αλλά αποκλειστικά από ηλεκτρική ενέργεια, η οποία προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η νέα μονάδα παραγωγής EPS, αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα, και για την ώρα τη μοναδική του είδους της με μηδενικές άμεσες εκπομπές.
Παράλληλα, η μονάδα διαθέτει σύστημα ανακύκλωσης των EPS με μηδενικά απόβλητα. Η παραγωγική διαδικασία, βασιζόμενη σε προηγμένες τεχνολογίες και αυτοματισμούς, χωρίς την άμεση ανθρώπινη παρέμβαση, έχει μέγιστη δυναμικότητα 1.500m3 ανά ημέρα (υπολογισμένη σε 2 βάρδιες), με δυνατότητα αύξησης ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.
Η επενδυτική ατζέντα της ISOMAT
Με το βλέμμα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η επένδυση θα τη βοηθήσει στον εμπλουτισμό της προϊοντικής της γκάμας, ολοκληρώνοντας τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης που ήδη παρέχει, ενώ παράλληλα, η επενδυτική «βεντάλια» περιλαμβάνει πρόγραμμα ύψους 23,5 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης έως το 2027.
Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, αναπτύσσεται τόσο σε επίπεδο κτιριακών υποδομών, όσο και σε τεχνολογικό. Συγκεκριμένα, εντάσσονται η κτηριακή αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός του τεχνολογικού εξοπλισμού και σε αυτοματοποιήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Παράλληλα στοχεύει στην επιπλέον διεύρυνση δυναμικότητας στα κονιάματα, με 3η γραμμή παραγωγής, που στόχο έχει την αύξηση της παραγωγικότητας κατά περίπου 35%.
Τέλος, στο νέο επενδυτικό πλάνο εντάσσεται και ο βιολογικός, που αφορά στη μεθοδικότερη διαχείριση υγρών αποβλήτων, με στόχο την εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού.