Σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο Sky News, Ισραηλινός έφεδρος στρατιώτης που υπηρέτησε τρεις φορές στη Λωρίδα της Γάζας, φαίνεται να υποστήριξε ότι οι στρατιώτες των IDF λάμβαναν εντολές να ανοίγουν πυρ σε οποιονδήποτε εισέρχεται στις «απαγορευμένες ζώνες», ανεξαρτήτως του εάν συνιστά απειλή ή όχι.
Ο φερόμενος στρατιώτης, ο οποίος μίλησε ανώνυμα, περιέγραψε ότι οι εντολές ήταν σαφείς: «Όποιος εισέρχεται στην απαγορευμένη ζώνη πρέπει να πεθάνει. Δεν έχει σημασία ποιος είναι». Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε ακόμη και σε περιπτώσεις πολιτών που βρίσκονταν κοντά σε κατοικημένες περιοχές, χωρίς να έχουν επίγνωση των στρατιωτικών ορίων.
Ο έφεδρος φέρεται να ανήκε στην 252η Μεραρχία των IDF και υπηρέτησε μεταξύ άλλων στον διάδρομο Νετζαρίμ, μια στρατιωτική ζώνη που δημιουργήθηκε για την ενίσχυση του ελέγχου των ισραηλινών δυνάμεων εντός της Γάζας.
«Πυροβολούσαμε ανάλογα με τις εντολές και τις διαθέσεις»
Αναφερόμενος σε περιστατικά στο πεδίο, ο στρατιώτης κατήγγειλε ότι τα κριτήρια για το άνοιγμα πυρός σε πολίτες ποίκιλαν ανάλογα με τις αποφάσεις των διοικητών. «Σε ένα από τα σπίτια που είχαμε καταλάβει, βρισκόμασταν δίπλα σε περιοχή με αμάχους. Μας έλεγαν ότι υπάρχει μία “νοητή γραμμή” που οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν πως δεν πρέπει να περάσουν. Αλλά πώς μπορούν να το ξέρουν; Είδαμε έφηβο με ποδήλατο και τον πυροβολήσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η πεποίθηση πως όλοι οι κάτοικοι της Γάζας είναι ύποπτοι ή τρομοκράτες ήταν διαδεδομένη στο στράτευμα και συχνά ενισχυόταν από τους ανώτερους αξιωματικούς. «Δεν σου μιλάνε για την πιθανότητα να πλησιάσει άμαχος. Σου λένε ότι αν έρθει κάποιος, σημαίνει πως δεν έπρεπε να είναι εκεί», σημείωσε, προσθέτοντας: «Δεν πιστεύω ότι είναι όλοι τρομοκράτες. Είναι φτωχοί άνθρωποι, που δεν έχουν επιλογές».
«Αισθάνομαι ότι συμμετείχα σε κάτι που με βασανίζει»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο στρατιώτης παραδέχεται ότι πολλοί συνάδελφοί του δεν ένιωθαν οίκτο για τους Παλαιστίνιους, θεωρώντας τους συνολικά υπεύθυνους για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Υπήρχε η άποψη ότι δεν έκαναν τίποτα για να την αποτρέψουν, άρα τους άξιζε αυτό που παθαίνουν», είπε.
Ερωτηθείς για τη δημόσια στάση του, παραδέχτηκε ότι φοβάται τον κοινωνικό στιγματισμό στο Ισραήλ, όπου η στρατιωτική θητεία έχει ισχυρό συμβολικό και κοινωνικό βάρος. «Η ισραηλινή κοινωνία σπάνια κριτικάρει τον στρατό της. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς υποστηρίζουν», ανέφερε.
«Νιώθω ότι συμμετείχα σε κάτι που δεν ήταν σωστό και θέλω να το ισορροπήσω κάνοντας κάτι καλό – λέγοντας την αλήθεια μου. Με βασανίζει αυτό στο οποίο συμμετείχα, ως στρατιώτης και ως πολίτης αυτής της χώρας», δήλωσε. «Πιστεύω ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Είναι καταστροφικός και για εμάς και για τους Παλαιστίνιους».
Σπάνια δημόσια μαρτυρία
Το Sky News επισημαίνει ότι τέτοιες μαρτυρίες από Ισραηλινούς στρατιώτες είναι εξαιρετικά σπάνιες, λόγω του κοινωνικού και πολιτικού κλίματος στο Ισραήλ. Η συνέντευξη του εφέδρου έρχεται σε μια περίοδο διεθνούς κριτικής για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνείς φορείς να ζητούν διαφάνεια και λογοδοσία για πιθανά εγκλήματα πολέμου.
Ο στρατιώτης δεν επιθυμεί να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, ωστόσο η μαρτυρία του προστίθεται στις αυξανόμενες φωνές που ζητούν επανεξέταση της στρατιωτικής στρατηγικής και περισσότερη λογοδοσία για τις πράξεις στο πεδίο.