Ο καύσωνας που έρχεται στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, με πιθανή διάρκεια έως και τις 25 Ιουλίου θα είναι ισχυρός και διαρκής σύμφωνα με το αμερικανικό προγνωστικό μοντέλο GFS.
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να κινηθούν αισθητά πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας ακόμη και τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Το προγνωστικό μοντέλο θέλει τις υψηλότερες τιμές θερμοκρασίες στις 19 Ιουλίου.
Ο Θοδωρής Κολυδάς για τον Αύγουστο
«Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαικού Κέντρου καθώς και την σημερινή ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας του ΕΑΑ, ο φετινός Αύγουστος προβλέπεται θερμότερος από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση του καλοκαιριού που χαρακτηρίστηκε ήδη από μέτριο επεισόδιo ζέστης», έγραψε σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος.
Πρόσθεσε ότι «Οι μηνιαίες και 42ήμερες προγνώσεις του ευρωπαϊκού μετεωρολογικού μοντέλου ECMWF εμφανίζουν θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, ιδίως στην ανατολική και ηπειρωτική Ελλάδα. Παράλληλα όμως προβλέπουν και ενισχυμένα μελτέμια στο Αιγαίο».
Και έκλεισε με μια ερώτηση: «Μέσα σε αυτό το προγνωστικό σκηνικό, εγείρεται ένα κρίσιμο ερώτημα: μπορούν τα μελτέμια -και ιδιαίτερα τα “πολωμένα” μελτέμια- να αντισταθμίσουν την ένταση του καλοκαιρινού καύσωνα και να προσφέρουν θερμική ανακούφιση;»
Ο Σάκης Αρναούτογλου για την ανάσα δροσιάς
Τουλάχιστον το επόμενο 48ωρο, έχουμε πτώση της θερμοκρασίας με ισχυρούς ανέμους αλλά την ερχόμενη Δευτέρα (14/7) έρχεται νέο κύμα ζέστης με μεγαλύτερη ένταση, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου. Που τοποθετεί στις 13-14/7 το ισχυρότερο κύμα ζέστης, καθώς Κυριακή και Δευτέρα θα πέσουν οι άνεμοι, οπότε θα εισέλθουν στη χώρα θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική.
Έτσι, η μέση μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 37 βαθμοί Κελσίου, αλλά στις κλειστές πεδινές περιοχές το θερμόμετρο θα φτάσει τους 38-39 βαθμούς Κελσίου και στα ορεινά και παραθαλάσσια δεν θα ξεπεράσει τους 32-33. Έως τις 19 Ιουλίου η μέση μέγιστη θερμοκρασία θα σταθεροποιηθεί κοντά στους 35-36 βαθμούς Κελσίου.