Την πρώτη του συνέντευξη, μετά την παραίτησή του έδωσε ο Χρήστος Ράμμος, πρώην επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Μίλησε στο podcast «Συναντήσεις στο Σύνταγμα» του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Τσάτσου και στον συνταγματολόγο, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης Ξενοφώντα Κοντιάδη, για τα έξι χρόνια υπηρεσίας στην ανεξάρτητη Αρχή και την καθοριστική συμβολή στην αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών.
Μίλησε ακόμα για τις επιθέσεις που δέχθηκε αλλά και την κρίση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, ένα κράτος δικαίου το οποίο υπηρέτησε με αξιοπρέπεια και ηθική. «Η υποδοχή της οποίας έτυχα δεν ήταν η καλύτερη και δεν ήταν η πρέπουσα θεσμικά. Γιατί τα στοιχεία τα οποία κατέθεσα ενόχλησαν. Τι ενόχλησε; Τα πάντα. Το γεγονός ότι αναφέρθηκα στους ελέγχους της ΕΥΠ και είπα τι είχαμε διαπιστώσει, όλα αυτά ενόχλησαν, ήταν φανερό. Η επιθυμία ήταν να περιοριστώ, να καταθέσω μια τυπική μαρτυρία, πράγμα που εγώ δεν είχα καμία διάθεση να το κάνω. Και ομολογώ ότι υπέστην μια μεγάλη απογοήτευση και έκπληξη γιατί δεν περίμενα ποτέ στη ζωή μου ότι θα αντιμετώπιζα μια τέτοια συμπεριφορά» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ υπογράμμισε πως τότε «η Εξεταστική δεν οδήγησε πουθενά – δεν υπήρξε πόρισμα που να διαφωτίσει την υπόθεση» αναδεικνύοντας την κατάπτωση του Κράτους Δικαίου στη χώρα.
Ο Χρήστος Ράμμος αναφέρθηκε στο κλίμα που εισέπραξε όταν κλήθηκε να καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι τον κατηγόρησαν γι’ αυτό ενώ οι ίδιοι ορκίζονταν στο όνομα της Ευρώπης και το δίκαιο που την διέπει. Συγκεκριμένα ανέφερε «κατηγορήθηκα τότε ότι καταθέτω σε διεθνές forum για εσωτερικά θέματα της χώρας μου. Κι είχα βγάλει τότε ένα δελτίο τύπου – γιατί είχα κατηγορηθεί δημόσια από κορυφαία όργανα πολιτειακά – και είχα πει ότι, από όσο γνωρίζω, δεν απαγορεύεται στους Έλληνες πολίτες, στους Έλληνες κρατικούς λειτουργούς, να καταθέτουν μαρτυρίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο μετέχουν και Έλληνες ευρωβουλευτές», είπε ο κ. Ράμμος και πρόσθεσε:
«Δεν πήγα ποτέ αυτοβούλως αλλά κατόπιν κλήσεως για μαρτυρία. Στις επιτροπές αυτές κατέθεσαν εκτός από μένα και άλλοι Έλληνες κρατικοί λειτουργοί. Θα προσέθετα δε ότι, δεν μπορούμε από τη μια να λέμε ότι ορκιζόμαστε στο όνομα της Ευρώπης και το δίκαιο το ενωσιακό υπερισχύει του Συντάγματος και, από την άλλη, να κατηγορούμε έναν Έλληνα κρατικό λειτουργό γιατί κατέθεσε σε ένα όργανο του Ευρωκοινοβουλίου που είναι ένα κορυφαίο όργανο με πανευρωπαϊκή νομιμοποίηση».
Ο Χρήστος Ράμμος «φώτισε» την περίοδο που δεχόταν έμμεσες απειλές περί κατασκοπείας και αποκάλυψης κρατικών μυστικών, και υπερασπίστηκε των ενεργειών του, τονίζοντας ταυτόχρονα το θεσμικό ατόπημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου μέσω της γνωμοδότησης στην οποία είχε προβεί.
«Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να δίνει το δικαίωμα, τη νομική δυνατότητα σε οποιαδήποτε κρατικό όργανο να εκδίδει εκ των προτέρων δεσμευτικές οδηγίες σε μία Ανεξάρτητη Αρχή, συνταγματικά κατοχυρωμένη για το πως θα ασκεί τα καθήκοντά της και πως θα ερμηνεύει τις διατάξεις που αφορούν τη λειτουργίας της και τις αρμοδιότητές της» όπως είχε υποδείξει ο Ισίδωρος Ντογιάκος στη γνωμοδότησή του.
«Αν γίνει κάτι τέτοιο δεκτό, τότε δεν μιλάμε για Ανεξάρτητη Αρχή» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Ανεξάρτητη αρχή η οποία λειτουργεί καθ’ υπαγόρευση του οποιουδήποτε συμπεριλαμβανομένης και της δικαστικής εξουσίας απλά δεν είναι Ανεξάρτητη και έχει πρόβλημα και με το Σύνταγμα» κατέληξε.