Παρά την επενδυτική κινητικότητα σε τομείς όπως η υγεία, η ρομποτική, η ενέργεια και η άμυνα, οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startups εμφανίζουν αισθητή κάμψη. Σύμφωνα με τη Crunchbase, το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά venture capital υποχώρησε στο 13% το πρώτο εξάμηνο του 2025, από 19% το 2024. Μόνο το β’ τρίμηνο, 12,6 δισ. δολάρια επενδύθηκαν σε περίπου 1.200 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σημειώνοντας πτώση 24% σε σχέση με πέρυσι.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα δείχνει απροετοίμαστη να διεκδικήσει ουσιαστικό μερίδιο από την παγκόσμια «πίτα». Παρά τις μεμονωμένες προσπάθειες, το οικοσύστημα των εγχώριων startups παραμένει στάσιμο.
Λιγοστές οι επενδύσεις με ουσιαστικό αποτύπωμα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τη Marathon Venture Capital, οι ελληνικές startups που έχουν φυσική παρουσία στη χώρα έχουν αντλήσει από τις αρχές του 2025 μόλις 110 εκατ. δολάρια, όταν το 2024 ξεπέρασαν τα 400 εκατ.. Σημαντικοί γύροι χρηματοδότησης καταγράφονται μόνο σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων με έδρα το εξωτερικό.
Η ίδρυση νέων νεοφυών επιχειρήσεων είναι περιορισμένη, ενώ όσες δραστηριοποιούνται εντός συνόρων δυσκολεύονται να αναπτυχθούν με ρυθμούς ανταγωνιστικούς.
Οι Έλληνες του εξωτερικού σηκώνουν την κεφαλαιακή κούρσα
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Numan του Σωκράτη Παπαφλωράτου, η οποία άντλησε 60 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 30 εκατ. προήλθαν από το ελληνικό Big Pi Ventures. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο της προληπτικής ιατρικής μέσω AI, απασχολεί 400 εργαζομένους, εκ των οποίων μόλις 15 βρίσκονται στην Ελλάδα, και σχεδιάζει τεχνολογικό hub στη χώρα.
Ακόμα πιο ενδεικτική είναι η περίπτωση της Runway AI του Αναστάση Γερμανίδη, η οποία έλαβε 300 εκατ. δολάρια από κολοσσούς όπως η Nvidia. Συνολικά, σύμφωνα με τη Marathon, οι εταιρείες ελληνικής επιρροής με έδρα στο εξωτερικό άντλησαν φέτος 1,76 δισ. δολάρια, με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη.
Ένα οικοσύστημα που δεν εκτοξεύεται
Η εικόνα είναι σαφής: η Ελλάδα μένει πίσω στον ευρωπαϊκό τεχνολογικό χάρτη. Το εγχώριο οικοσύστημα δεν προσελκύει συστηματικά κεφάλαια, δεν αναπτύσσει τις υποδομές που απαιτούνται και δεν συγκρατεί ταλέντο και ιδέες.
Η τεχνογνωσία και η καινοτομία υπάρχουν — αλλά αξιοποιούνται αλλού. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αγνοεί άλλο.