Η κλιματική αλλαγή δεν περιορίζεται μόνο στις πυρκαγιές, τις ξηρασίες και τις πλημμύρες· φαίνεται πως μπορεί να συμβάλλει και στην αύξηση ενός ακόμη τύπου φυσικής καταστροφής. Η άνοδος της θερμοκρασίας επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων στις κορυφές των βουνών, με αποτέλεσμα τα νερά που διεισδύουν στο υπέδαφος να ασκούν πίεση και να πυροδοτούν σεισμικές διεργασίες.
Το ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα που κατέγραψε μεγαλύτερη συχνότητα μικροσεισμών στις Άλπεις, μετά το σφοδρό κύμα ζέστης που έπληξε την περιοχή το 2015. Αν και οι δονήσεις ήταν πολύ ασθενείς για να προκαλέσουν ζημιές, η αυξημένη εμφάνισή τους ενισχύει τον κίνδυνο εκδήλωσης ισχυρότερων σεισμών στο μέλλον, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες στην εργασία τους, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Earth and Planetary Science Letters.
Η απειλή δεν πρέπει να υποτιμάται. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η περιοχή των Άλπεων έχει τη δυνατότητα να δώσει ακόμη και σεισμούς μεγέθους 6 Ρίχτερ, με καταστροφικές συνέπειες.
Εδώ και δεκαετίες οι γεωλόγοι γνωρίζουν ότι το νερό διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση σεισμών. Όταν συσσωρεύεται στους πόρους των πετρωμάτων σε βαθιά στρώματα, η πίεση που αναπτύσσεται μπορεί να επιταχύνει τη διάρρηξη γεωλογικών ρηγμάτων.
Το περιοδικό Science αναφέρει ως παράδειγμα την ανατολική Ταϊβάν, όπου η κίνηση ρήγματος που προκάλεσε σεισμό 6,8 Ρίχτερ το 2003 εμφανίζει εποχικές διακυμάνσεις ανάλογα με την ποσότητα των βροχοπτώσεων.
Παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και σε γεωτρήσεις για υδραυλική ρωγμάτωση, αλλά και σε εγκαταστάσεις γεωθερμίας, όπου η έγχυση νερού υπό πίεση έχει οδηγήσει σε σεισμικά γεγονότα.
Στην περιοχή του Μον Μπλαν, στις δυτικές Άλπεις, είναι ήδη γνωστό ότι οι μικροσεισμοί αυξάνονται κάθε φθινόπωρο, καθώς οι πάγοι υποχωρούν.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι η επιτάχυνση του λιωσίματος των παγετώνων, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εντείνει το φαινόμενο.
Η επιστημονική ομάδα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Ζυρίχης (ETH Zürich) ανέλυσε δεδομένα από έναν ευαίσθητο σεισμογράφο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Grandes Jorasses, μία από τις υψηλές κορυφές του ορεινού συγκροτήματος του Μον Μπλαν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρη αύξηση των μικροσεισμών από το 2015 και μετά, χρονιά που σημειώθηκε σοβαρό λιώσιμο παγετώνων λόγω παρατεταμένου καύσωνα. Η μελέτη άλλων ετών επιβεβαίωσε ότι τα ακραία θερμικά φαινόμενα συνδέονται με άνοδο της σεισμικής δραστηριότητας στο Grandes Jorasses, χωρίς ωστόσο κάποια δόνηση να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να προκαλέσει ζημιές.
Παρόλα αυτά, λόγω της πολύπλοκης γεωλογίας των Άλπεων, απαιτούνται επιπλέον μελέτες για να επιβεβαιωθεί το φαινόμενο, σχολίασε ο γεωλόγος Φιλίπ Βερνάν από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ μιλώντας στο Science.
Μια εναλλακτική εξήγηση που εξετάζεται είναι πως η αυξημένη σεισμικότητα ίσως οφείλεται και στα έργα διάνοιξης της σήραγγας του Μον Μπλαν, μήκους 11 χιλιομέτρων. Αν και η σήραγγα ολοκληρώθηκε το 1965, οι γεωλογικές μεταβολές στο υπέδαφος ενδέχεται να συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.
Οι εργασίες καθυστέρησαν στο παρελθόν λόγω εμφάνισης υπόγειων χειμάρρων, ενώ όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι εκσκαφές έφεραν στο φως βαθιές ρωγμές που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα νερά από λιωμένους παγετώνες να φτάσουν σε ενεργά ρήγματα με δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες.