Στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν προϊόντα που οι καταναλωτές καλό είναι να αποφεύγουν, με σκοπό να μειώσουν τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών, σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.
Ποια είναι τα επικίνδυνα προϊόντα
Η Barbara Kowalcyk, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ασφάλειας Τροφίμων και Διατροφικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο George Washington, επισημαίνει ότι τα προπλυμένα και συσκευασμένα λαχανικά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να αποτελέσουν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι είναι καλύτερο οι καταναλωτές να προτιμούν ολόκληρα κεφάλια μαρουλιού, τα οποία μπορούν να πλένουν οι ίδιοι. «Όταν βλέπω κάποιο σκισμένο ή κατεστραμμένο φύλλο, το πετάω αμέσως, καθώς μπορεί να εισχωρήσουν εκεί βακτήρια», τονίζει, σημειώνοντας ότι αποφεύγει επίσης τα βλαστάρια και το πεπόνι. «Επιπλέον, αφαιρώ και πετάω τα εξωτερικά φύλλα», προσθέτει.
Ο Darin Detwiler, καθηγητής Πολιτικής Ρύθμισης Τροφίμων στο Northeastern University, αναφέρει ότι ο δικτυωτός φλοιός του πεπονιού μπορεί εύκολα να παγιδεύσει βακτήρια. «Είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα φρούτα από άποψη ασφάλειας», δήλωσε στο NBC News, επισημαίνοντας ότι το pH του πεπονιού είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη μικροβίων και ότι ο εξωτερικός του φλοιός δεν μπορεί να καθαριστεί επαρκώς.
Ο Don Schaffner, καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Rutgers, τονίζει ότι πολλά φρούτα, ειδικά αν παραμένουν εκτεθειμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αποτελούν επίσης κίνδυνο. «Σε πολλά εργαστήρια βλέπουμε φρούτα κομμένα σε μπουφέδες πρωινού που μένουν εκεί όλη την ημέρα», ανέφερε στο NBC News. «Οι έρευνές μας δείχνουν ότι, παρόλο που η εμφάνισή τους δεν αλλάζει, τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν όταν τα φρούτα παραμένουν αμετακίνητα για ώρες».
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπογραμμίζουν ότι τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από βακτήρια, όπως η λιστέρια ή το E. coli, που προσβάλλουν το γαστρεντερικό σύστημα, περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, πυρετό, κοιλιακό άλγος και διάρροια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να απαιτήσουν νοσηλεία ή ακόμα και να οδηγήσουν σε θάνατο.