Ήταν 23 Αυγούστου του 2024 όταν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών απέστειλε άκρως απόρρητο έγγραφο στην ΑΑΔΕ, αποκαλύπτοντας το πώς δρούσε διεθνές κύκλωμα με επικεφαλής Κινέζους υπηκόους και συνεργούς Έλληνες εκτελωνιστές και μεταφορείς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κύκλωμα εισήγαγε από την Κίνα εμπορεύματα όπως ρούχα, υφάσματα και ηλεκτρικά ποδήλατα, αποφεύγοντας την καταβολή δασμών και ΦΠΑ μέσω πλαστών διασαφήσεων και ψευδών φορτωτικών εγγράφων.
Η «Καλυψώ» και οι συλλήψεις
Ένα χρόνο αργότερα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ενεργοποίησε την Επιχείρηση «Καλυψώ», στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε Αθήνα, Πειραιά, αλλά και σε Παρίσι, Μαδρίτη και Σόφια. Οι έρευνες, που υλοποιήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. και την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, οδήγησαν σε 8 συλλήψεις για αυτόφωρα αδικήματα, ενώ κατασχέθηκαν 4,7 εκατομμύρια ευρώ, έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία.
Η δομή του κυκλώματος
Στην κορυφή του κυκλώματος φέρεται να βρίσκονται ο «Spenser» και η «Kelly», ζευγάρι Κινέζων που διαχειρίζονταν τις εισαγωγές μέσω του λιμανιού του Πειραιά. Κομβικό ρόλο φέρεται να είχε 60χρονη εκτελωνίστρια, με παρελθόν σε υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων, η οποία έκλεινε τα μάτια στους ελέγχους με το αζημίωτο και διακινούσε μετρητά μέσω συνεργού. Το όνομά της, μαζί με εκείνο συγγενικού της προσώπου, περιλαμβάνεται στη λίστα των βασικών υπόπτων.
Άλλος βασικός κρίκος ήταν γνωστός ιδιοκτήτης εταιρείας εκτελωνισμών, με το ψευδώνυμο «Θείος», ο οποίος έχει δεχτεί στο παρελθόν επιθέσεις από ομάδες της Greek Mafia. Το δίκτυο συμπλήρωναν εταιρείες-βιτρίνες με ελληνικά ΑΦΜ και έδρα τη Βουλγαρία, μεταφορική εταιρεία στον Ασπρόπυργο και δέκα αποθήκες.
Η τελωνειακή απάτη και το «καθεστώς 42»
Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε δύο βασικές μεθόδους:
-
Πλαστογράφηση διασαφήσεων, με την οποία παρουσίαζαν είδη υψηλού δασμού (π.χ. ηλεκτρικά ποδήλατα) ως χαμηλής αξίας (χαρτικά).
-
Κατάχρηση του καθεστώτος 42, μέσω εικονικών ενδοκοινοτικών μεταβιβάσεων. Ο ΦΠΑ μετακυλιόταν σε εταιρείες-φαντάσματα, που ποτέ δεν κατέβαλαν τον φόρο.
Η συνολική ζημιά για τα ευρωπαϊκά ταμεία εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Το σύνολο των πειστηρίων έχει σταλεί προς αξιολόγηση, ενώ αναμένονται νέες διώξεις και ευρωπαϊκά εντάλματα.
Η υπόθεση αποκαλύπτει όχι μόνο τη συστημική διαφθορά στον χώρο των εκτελωνισμών, αλλά και την ευρωπαϊκή διάσταση του λαθρεμπορίου από τρίτες χώρες με τη συνενοχή εγχώριων κυκλωμάτων.