Αντιδράσεις προκαλεί ο νέος νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο οποίος προβλέπει τη δυνατότητα αναγνώρισης ξένων ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών, προκαλώντας ανησυχία στον χώρο των κολεγίων.
Η Πανελλήνια Ένωση Αναγνωρισμένων Κολεγίων, που εκπροσωπεί 12 εκπαιδευτικούς φορείς, απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στον Εθνικό Οργανισμό Εξωτερικής Αξιολόγησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), ζητώντας σαφείς απαντήσεις για τη διαδικασία αδειοδότησης και τη θέση των κολεγίων στο νέο ακαδημαϊκό τοπίο.
Τι ζητούν τα κολέγια
Η εξώδικη δήλωση, που κοινοποιήθηκε και σε υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Οικονομικών, θέτει συγκεκριμένα αιτήματα:
-
Να γνωστοποιηθούν τα κριτήρια αξιολόγησης των μη κρατικών ιδρυμάτων,
-
Να αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει νέα αδειοδοτική διαδικασία ή αν θα αξιοποιηθούν υπάρχουσες άδειες,
-
Να διευκρινιστεί η σχέση των κολεγίων με τους νέους φορείς που ενδέχεται να ιδρυθούν.
Τα κολέγια ζητούν επίσης να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στη χρηματοδότηση των νέων ιδρυμάτων και εποπτεία από την ΕΘΑΑΕ, ώστε να διασφαλιστεί ο θεμιτός ανταγωνισμός.
Θέμα χρόνου η νομοθέτηση
Η συζήτηση για την αναγνώριση μη κρατικών ΑΕΙ αναμένεται να ενταθεί το φθινόπωρο, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να καταθέσει σχετική ρύθμιση εντός του 2025. Όπως διαφαίνεται, πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να αξιοποιήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος σε συνδυασμό με ευρωπαϊκές προβλέψεις, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων από ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα με τη μορφή παραρτημάτων.
Η ΕΘΑΑΕ στο μικροσκόπιο
Ιδιαίτερη αιχμή του εξωδίκου στρέφεται προς την ΕΘΑΑΕ, καθώς τα κολέγια ζητούν:
-
Άμεση απάντηση αν οι ίδιοι φορείς θα κληθούν να υποβάλουν νέα αιτήματα για πιστοποίηση ή αν οι υφιστάμενες άδειες θα μετατραπούν σε άδειες «μη κρατικού πανεπιστημίου».
-
Κριτήρια ίσης μεταχείρισης με τα κρατικά ΑΕΙ, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του διδακτικού προσωπικού, τη χρηματοδότηση και τη διασφάλιση ποιότητας.
Ζητούμενο: Καθαροί κανόνες και ίσος ανταγωνισμός
Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας βρίσκεται η ανασφάλεια δικαίου που επικρατεί για την επόμενη ημέρα στον χώρο της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα κολέγια προειδοποιούν ότι κάθε προσπάθεια αδιαφανούς ή φωτογραφικής ρύθμισης θα προσβληθεί στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Το εξώδικο καταλήγει με την προειδοποίηση πως, εάν δεν υπάρξουν εγγυήσεις ίσης μεταχείρισης, θα κινηθούν νομικά κατά παντός υπευθύνου.