«Αντισυνταγματική, ρατσιστική, απάνθρωπη και απολίτιστη» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την επίμαχη τροπολογία που προβλέπει την αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου από όσους εισέρχονται παράτυπα στη χώρα μέσω θαλάσσιων οδών από τη Βόρεια Αφρική, οι οποίοι στη συνέχεια επιστρέφονται χωρίς καν να καταγραφούν στις χώρες προέλευσης ή καταγωγής τους.
Η κ. Κωνσταντοπούλου υπερασπίστηκε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το κόμμα της εναντίον της ρύθμισης και κάλεσε το Ελληνικό Κοινοβούλιο να την απορρίψει, επισημαίνοντας ότι η τροπολογία αυτή συνιστά βαθύ πλήγμα για τη Δημοκρατία, την ευρωπαϊκή ιστορία και συνολικά για την ανθρώπινη πορεία στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αμάχων, των θυμάτων διώξεων, της προάσπισης των προσφύγων και της θεμελίωσης του σύγχρονου πολιτισμού.
«Είναι μια τροπολογία απολίτιστη που θα θέσει τη χώρα εκτός του Συμβουλίου της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για έκκληση της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς τα μέλη της Βουλής να απορρίψουν το μέτρο. Όπως τόνισε, «η τροπολογία αυτή θα έδινε νομικό άλλοθι για την επιστροφή ανθρώπων σε κράτη όπου κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια ή σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά παράβαση των δεσμεύσεων της χώρας που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη Συνθήκη της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες, και άλλα διεθνή κείμενα όπως το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ». Και συμπλήρωσε: «Ο Επίτροπος μιλάει για κίνδυνο σε περίπτωση εφαρμογής των μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Εκεί οδηγείτε τη χώρα», είπε απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα.
Αναλύοντας το συνταγματικό σκέλος της ένστασης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επικαλέστηκε το άρθρο 74 του Συντάγματος, που ορίζει ότι δεν επιτρέπεται να εισάγεται τροπολογία άσχετη με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Υπογράμμισε επίσης ότι, βάσει του άρθρου 2 του Συντάγματος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Αναφερόμενη στο άρθρο 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο κάθε πρόσωπο που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια απολαμβάνει πλήρη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας του, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, γλώσσας ή θρησκείας, η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως η διάταξη στοχοποιεί συγκεκριμένα ανθρώπους που προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική, δηλαδή πρόσφυγες που ήδη βιώνουν σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων από τις λιβυκές αρχές.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι παραβιάζονται και άλλα άρθρα του Συντάγματος, όπως τα άρθρα 6, 7, 8, 20 και 21, τα οποία κατοχυρώνουν ότι κανένας δεν συλλαμβάνεται χωρίς νόμιμες διαδικασίες και εγγυήσεις, απαγορεύουν τα βασανιστήρια και κάθε μορφή προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενώ προστατεύουν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και ακρόαση. «Παραβιάζετε το δικαίωμα στον φυσικό δικαστή, το δικαίωμα σε δικαστική προσφυγή, το δικαίωμα ακρόασης. Μετατρέπετε αυτούς τους ανθρώπους σε αόρατους και εντελώς ανυπεράσπιστους. Καταπατάτε το δικαίωμα στην οικογένεια, στη μητρότητα και στα παιδιά. Καταργείτε το δικαίωμα στο άσυλο, που υπάρχει στη χώρα μας από την αρχαιότητα», επισήμανε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Κλείνοντας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε τη ρύθμιση στη Βουλή χωρίς καμία ενημέρωση της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «ντροπή».