Με ένα σεβαστό ποσοστό της τάξης του 4% επί του ελληνικού ΑΕΠ καταφέρνει ακόμα να συνεισφέρει η εγχώρια αγροτική παραγωγή στην ελληνική οικονομία παρά τα χιλιάδες προβλήματα και εμπόδια (φυσικά και μη) που έχουν να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο οι Έλληνες αγρότες.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, η αγροτική παραγωγή της Ελλάδας έφτασε το 2023 τα 15,65 δισ. ευρώ από 14,6 δισ. ευρώ το 2022 και 12,1 δισ. ευρώ το 2021, με τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, την Κρήτη και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη να καταγράφουν τις υψηλότερες επιδόσεις. Τη στιγμή μάλιστα που η συνολική αξία της αγροτικής παραγωγής (αγαθά) ήταν περίπου 12,9 δισ. ευρώ, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) του τομέα, που περιλαμβάνει και υπηρεσίες, ξεπέρασε τα 14 δισ. ευρώ το 2023.
Αλλά η συνεισφορά του αγροτικού τομέα στην ελληνική οικονομία δεν μετριέται μόνο σε νούμερα καθώς η ύπαρξη του έχει θετικές συνέπειες σε μία σειρά από πολύ κρίσιμους τομείς της εγχώριας παραγωγής. Για παράδειγμα στον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της χώρας, όπως συνηθίζεται να λέγεται, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που προσελκύει τους τουρίστες στη χώρα μας, μετά τον ήλιο και τη θάλασσα, δεν είναι άλλο από την πολυαγαπημένη παγκοσμίως ελληνική κουζίνα και τη μεσογειακή διατροφή. Σε έρευνες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι το ελληνικό φαγητό είναι μέσα στο τοπ 5 των λόγων για τους οποίους ένας ξένος επισκέπτεται την Ελλάδα. Και φυσικά ελληνικό φαγητό χωρίς τα τρόφιμα που παράγει η ελληνική γη, απλά δεν υπάρχει.
Η χώρα μας είναι μία από τις δύο τρεις κορυφαίες χώρες όταν η συζήτηση αφορά τη μεσογειακή διατροφή και αυτό έχει τεράστια επίδραση τόσο στον τουρισμό όσο και στην εστίαση, έναν επίσης πολύ κρίσιμο κλάδο για την ανάπτυξη της χώρας. Επίσης η ελληνική πρωτογενής παραγωγή είναι διάσημη παγκοσμίως για προϊόντα όπως είναι το ελληνικό γιαούρτι που θεωρείται κορυφαίο διεθνώς, τα τυριά της και φυσικά για το λάδι της.
Δηλαδή ο ελληνικός αγροτικός τομέας είναι «υπεύθυνος» για ένα μεγάλο κομμάτι διαφήμισης και αναγνώρισης της χώρας μας στο εξωτερικό κάτι που έχει θετικές συνέπειες εκτός από τον τουρισμό και σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα είναι οι εξαγωγές. Επίσης πολλά προϊόντα που παράγει η βιομηχανία τροφίμων δεν θα ήταν δυνατόν να παραχθούν ή θα ήταν ακόμα πιο ακριβά αν την πρώτη ύλη δεν την προμήθευε ο εγχώριος αγροτικός κλάδος.
Βλέπουμε, λοιπόν ότι η συνεισφορά του αγροτικού τομέα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτιμηθεί με βάση τα «ξερά» χρηματοοικονομικά δεδομένα του ΑΕΠ, καθώς η συμβολή του στην βιώσιμη ανάπτυξη πολλών άλλων κλάδων είναι καθοριστική και πολυεπίπεδη. Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η γεωργική παραγωγή της Αττικής ανήλθε στα 384,5 εκατ. ευρώ, στο Βόρειο Αιγαίο τα 213,7 εκατ. ευρώ, το Νότιο Αιγαίο 188,6 εκατ. ευρώ, η Κρήτη το 1,77 δισ. ευρώ, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη τα 1,06 δισ. ευρώ, η Κεντρική Μακεδονία τα 3,82 δισ. ευρώ, η Δυτική Μακεδονία τα 754,2 εκατ. ευρώ, η Ήπειρος τα 650,9 εκατ. ευρώ, η Θεσσαλία τα 2,33 δισ. ευρώ, το Ιόνιο τα 157,2 εκατ. ευρώ και η Δυτική Ελλάδα το 1,54 δισ. ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα
Δεν υποχωρούν οι αγρότες: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα











