Το απόγευμα του Σαββάτου, τα Χανιά βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινωνικής αντιπαράθεσης για το μεταναστευτικό. Δύο παράλληλες συγκεντρώσεις, με εντελώς διαφορετική αφετηρία, ανέδειξαν την ένταση που επικρατεί στην Κρήτη, στον απόηχο της αυξημένης πίεσης στα νότια θαλάσσια σύνορα και των κυβερνητικών σχεδιασμών για τη δημιουργία κλειστής δομής στο νησί.
Στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, φορείς της Αριστεράς, συνδικάτα και αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες πραγματοποίησαν αντιρατσιστική – αντιφασιστική συγκέντρωση, διαμαρτυρόμενοι για τις κυβερνητικές πολιτικές στο μεταναστευτικό, την αναστολή εξέτασης ασύλου και τις συνθήκες κράτησης στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς.
Την ίδια ώρα, στην πλατεία της Σούδας, κοντά στο σημείο επιβίβασης μεταναστών με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε αντισυγκέντρωση διαμαρτυρίας, με συνθήματα κατά της παραμονής μεταναστών στην Κρήτη. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι συμμετέχοντες κρατούσαν ελληνικές σημαίες και διατύπωσαν την έντονη αντίθεσή τους στον χειρισμό του μεταναστευτικού και στη συγκέντρωση της «Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή».
Κρήτη: Διευρύνεται το ρήγμα μεταξύ πολιτείας και τοπικής κοινωνίας
Την Παρασκευή, σε σύσκεψη στο Υπουργείο Μετανάστευσης με τον Θάνο Πλεύρη, τη Σέβη Βολουδάκη και παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, του Γιάννη Κεφαλογιάννη και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι τοπικοί φορείς ήταν σαφείς: καμία δομή τύπου φυλακής στην Κρήτη.
Παρότι ο υπουργός φάνηκε να λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το neakriti.gr, η απόφαση για δημιουργία κλειστής δομής θεωρείται ειλημμένη. Από τη στιγμή δε που ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε δημοσίως στη Βουλή σε συγκεκριμένη εγκατάσταση στο νησί, η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό. Προτάσεις που περιλαμβάνουν το στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλι, τον Καρτερό ή το Τυμπάκι έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Σαφές όχι από τον τουριστικό κόσμο – Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Η αντίδραση των τουριστικών φορέων της Κρήτης ήταν άμεση και συντονισμένη. Με κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης, περισσότερες από δέκα τουριστικές ενώσεις και ομοσπονδίες ζητούν:
- Άμεση αποσυμφόρηση του νησιού από τους ήδη αφιχθέντες μετανάστες
- Αναστολή κάθε σχεδίου δημιουργίας δομής, κλειστής ή ανοιχτής
- Θωράκιση των θαλάσσιων συνόρων με αυστηρότερους ελέγχους
Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι το τουριστικό προϊόν της Κρήτης απειλείται, με καταγεγραμμένες ακυρώσεις κρατήσεων και αρνητική εικόνα σε διεθνή ΜΜΕ, λόγω των σκηνών μαζικής αποβίβασης μεταναστών που κάνουν τον γύρο του κόσμου.
«Δεν δεχόμαστε να μετατραπεί η Κρήτη σε τόπο εγκατάστασης μεταναστών», σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ καταγγέλλεται έλλειψη πρόληψης και σχεδιασμού από την πολιτεία, που, όπως τονίζεται, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη ζημιά για τη φήμη και την οικονομία του νησιού.
Αναμονή αποφάσεων με την κοινωνία σε ετοιμότητα
Η κατάσταση στην Κρήτη δείχνει να έχει ξεφύγει από το επίπεδο της πολιτικής διαχείρισης και να έχει μετατραπεί σε μείζον κοινωνικό και αναπτυξιακό ζήτημα. Οι διχαστικές εικόνες των συγκεντρώσεων, η ανοιχτή σύγκρουση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ανησυχία του τουριστικού κόσμου, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Η επόμενη περίοδος θα κρίνει αν η πολιτεία θα επανεξετάσει τη στρατηγική της ή αν η Κρήτη θα μετατραπεί σε νέο επίκεντρο εθνικής διαχείρισης του μεταναστευτικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.