Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές και κτηνιατρικές αρχές μετά την επιβεβαίωση θανατηφόρου κρούσματος αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας–Κονγκό (CCHF) σε άνθρωπο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το κρούσμα καταγράφηκε στις 26 Ιουνίου , σε κάτοικο του Δήμου Ελασσόνας, μέλος οικογένειας που διατηρεί κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην περιοχή. Η ενημέρωση διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Τι είναι ο Αιμορραγικός Πυρετός Κριμαίας – Κονγκό
Πρόκειται για σοβαρή ιογενή νόσο με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, που προκαλείται από τον ιό CCHF (γένους Nairovirus). Η κύρια οδός μετάδοσης είναι μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο τσιμπούρι (κρότωνα), ενώ είναι επίσης δυνατή η μόλυνση από άμεση επαφή με αίμα ή ιστούς μολυσμένων ζώων ή ανθρώπων.
Τι να προσέξουν οι κτηνοτρόφοι
Τα κτηνοτροφικά και άγρια ζώα, όπως βοοειδή, πρόβατα, κατσίκια, ελάφια, λαγοί και σκαντζόχοιροι, μπορεί να φιλοξενούν τον ιό χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα, αποτελώντας ωστόσο δεξαμενές μόλυνσης για τα τσιμπούρια. Τα πτηνά γενικά θεωρούνται ανθεκτικά, ωστόσο μπορούν να μεταφέρουν μολυσμένα τσιμπούρια σε μεγάλες αποστάσεις, ιδιαίτερα τα μεταναστευτικά είδη. Εξαίρεση αποτελούν οι στρουθοκάμηλοι, που ενδέχεται να νοσήσουν. Οι κτηνοτρόφοι, κτηνίατροι, σφαγείς, εργάτες μεταφοράς ζώων και γενικά όποιος έχει επαφή με ζώα ή τα βιολογικά υλικά τους, πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τα μέτρα πρόληψης.
Μέτρα προστασίας από τα τσιμπούρια
Με σκοπό την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μόλυνσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για ζωοανθρωπονόσο υψηλής θνητότητας κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή των κάτωθι μέτρων στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις:
- εφαρμογή κατάλληλου αντιπαρασιτικού σκευάσματος (επιλέγονται κατάλληλα εξωπαρασιτοκτόνα σκευάσματα με ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά στους χρόνους αναμονής για τα ζωικά προϊόντα) στα ζώα των εκμεταλλεύσεων,
- έλεγχος του πληθυσμού των κροτώνων-φορέων, τόσο στα ζώα όσο και στις κτηριακές εγκαταστάσεις όπου σταβλίζονται τα ζώα καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο των εκμεταλλεύσεων, με την εφαρμογή ψεκασμού, με εγκεκριμένα σκευάσματα και με βάση τις οδηγίες του παρασκευαστή.
- εφαρμογή κατάλληλων μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση, μυοκτονία, αποψίλωση χαμηλής βλάστησης κ.λπ.).
Επίσης, τονίζεται η σημασία της εφαρμογής μέτρων αυτοπροστασίας και υγιεινής (γάντια, ανοιχτόχρωμα ρούχα, μακρυμάνικα και παντελόνια που επιτρέπουν την ανίχνευση παρασίτων, χρήση εντομοαπωθητικών κ.α.) από επαγγελματικές ομάδες (κτηνοτρόφοι, κτηνίατροι, εκδοροσφαγείς, μεταφορείς ζώων) που εμπλέκονται στο χειρισμό ζώων και βιολογικών υλικών αυτών (π.χ. αίμα) και ενδεχομένως έρχονται σε επαφή με κρότωνες.
Η πραγματοποίηση του αποπαρασιτισμού των ζώων με εξωπαρασιτοκτόνα καθώς και η ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές, στα σφαγεία και κατά τη μεταφορά ζώντων ζώων, προκειμένου να περιοριστεί η πιθανότητα μόλυνσης είναι μείζονος σημασίας.
Η τήρηση των ανωτέρω μέτρων είναι σημαντική και θα πρέπει να εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.