Του Αντώνη Σεφερλή
Τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο
Είναι κοινή παραδοχή ότι το βελτιωμένο κλίμα από άποψης παραβιάσεων και παραβάσεων στον εθνικό εναέριο χώρο των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, συμβάλλει στην σταθερότητα τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας όσο και ευρύτερα στην περιφέρεια. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, διεμήνυσε το εξής απλό, που μάλιστα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής γραμμής, για τα ελληνοτουρκικά: δεν συζητούμε ζητήματα που άπτονται του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας της χώρας, αλλά διερευνούμε το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει συναντίληψη για μια τυχόν λύση σε επίπεδο οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Ειδικότερα, τόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επεσήμαναν πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί πάνω σε δύο άξονες: ο πρώτος, αυτός της διμερούς διαπραγμάτευσης και ο δεύτερος, η διεθνής δικαιοδοσία (κοινώς, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) σε περίπτωση που οι δύο χώρες καταλήξουν σε συνυποσχετικό προς το Δικαστήριο.
Οι αιχμές Αντώνη Σαμαρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη
Η αλήθεια είναι πως ο πρώην Πρωθυπουργός, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει κλιμακώσει τις παρεμβάσεις του για τα ελληνοτουρκικά, δημιουργώντας μια νέα εστία έντασης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και καταλογίζοντας λίγο πολύ στην κυβέρνηση, λανθασμένους χειρισμούς στις σχέσεις με την Τουρκία.
Το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, αντέτεινε μάλιστα, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης του επιτίθεται στον πρώην Πρωθυπουργό, λόγω των σχολίων του για τα “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο. Συμπλήρωναν συγκεκριμένα : “Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια σύμφωνα φιλίας και υποκλίσεις.”
Ενώ επί της αρχής η ελληνική κυβέρνηση πατά στην εθνική γραμμή, ο Αντώνης Σαμαράς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Όμως, όπως υπενθύμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Σύνοδο των 27 στις Βρυξέλλες, δεν ήταν και η δική του κυβέρνηση με αντιπρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο που αντιστοίχως, προέκρινε τον ελληνοτουρκικό διάλογο και την προοπτική διερευνητικών επαφών με σκοπό την επίτευξη λύσης για τη μία και μοναδική μας διαφορά με τους γείτονες ;
Η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου
Εν μέσω πυρών από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά προς την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό συνολικά για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, ο έτερος πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αγκάλιασε τη προοπτική μιας νέας εταιρικής σχέσης με την Τουρκία. Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Oksijen, επεσήμανε “πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου και να δημιουργήσουμε μια νέα εταιρική σχέση”.
Το επιχείρημα του Γιώργου Παπανδρέου είναι πως οι πόροι που αφορούν το πετρέλαιο και το αέριο στο Αιγαίο, είναι αμφίβολης ποιότητας και ποσότητας, ενώ τόνισε πως αμφότερες οι πηγές αυτές ενέργειας, “δεν έχουν μέλλον”. Ο πρώην Πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της προσέγγισης του διαλόγου με την Τουρκία καθώς και της προοπτικής επίλυσης, όπως και οι ανωτέρω δύο ηγέτες.
Η διαπαιδαγώγηση της κοινής γνώμης στον άξονα του μαξιμαλισμού
Ο θυμόσοφος λαός λέει πως “θερίζεις ό,τι σπείρεις”. Η αλήθεια είναι πως η κοινωνία μας ήταν έρμαιο λαϊκισμού και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, τόσο με ευθύνη του πολιτικού συστήματος, του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Οι σκληρές αλήθειες για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τα δικαιώματα που πραγματικά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, δεν ειπώθηκαν στον βαθμό και στον τόνο που θα έπρεπε. Όταν μάλιστα έγιναν προσπάθειες να αναδειχθεί με επιστημονικό λόγο η πραγματικότητα, πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί εξωτερικών και πρόσωπα του δημόσιου βίου κατηγορήθηκαν για εθνική μειοδοσία. Ποιον εξυπηρετεί λοιπόν η διαιώνιση ενός κλίματος διαμάχης με τη γείτονα Τουρκία και τελικά, είναι τόσο διαφορετικοί οι χειρισμοί των ανωτέρω ηγετών στα ελληνοτουρκικά;