Με κεντρικούς άξονες το μεταναστευτικό νότια της Κρήτης, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις παρεμβάσεις στην εξωτερική πολιτική, τις ανακοινώσεις ενόψει ΔΕΘ αλλά και τις ανησυχίες για τους δασμούς που προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε το άτυπο briefing του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη με πολίτες.
του Μίλτου Σακελλάρη
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα βήματα της κυβέρνησης απέναντι στις “νέες και στοχευμένες ροές” από τη Βόρεια Αφρική προς την Κρήτη, τονίζοντας ότι η χώρα στέλνει «ξεκάθαρο μήνυμα μηδενικής ανοχής». Την ίδια στιγμή, μίλησε για τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις αγροτικές επιδοτήσεις και υπερασπίστηκε τις παρεμβάσεις που έχει κάνει ήδη ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στο διεθνές πεδίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε της ενεργής εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, μιλώντας για “δράση με αποτύπωμα”, ενώ προανήγγειλε παροχές 1,5 δισ. ευρώ που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τέλος, χαρακτήρισε “επιζήμια” για όλους ενδεχόμενη εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ.
Νέα μέτρα για τις μεταναστευτικές ροές νότια της Κρήτης
Το briefing ξεκίνησε με σαφή αναφορά στην “κρίσιμη και εν εξελίξει” κατάσταση στο νότιο μέτωπο της Κρήτης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τρεις βασικές πρωτοβουλίες:
Αναστολή για 3 μήνες της εξέτασης ασύλου για προελεύσεις από συγκεκριμένες χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Δημιουργία κλειστής δομής στην Κρήτη για προσωρινή υποδοχή.
Νομοθέτηση ποινών φυλάκισης χωρίς αναστολή για παράνομη είσοδο και παραμονή.
«Στέλνουμε σαφές μήνυμα: η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν μιλάμε για ανθρωπιστική πολιτική μόνο στα λόγια, αλλά για υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής και της δημόσιας τάξης», σημείωσε. Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως η απόδοση των μέτρων ήταν άμεση, με τις ροές να «εκμηδενίζονται» εντός της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής.
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν μας έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη»
Αναφερόμενος στο σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις αγροτών μέσω εικονικών ή παραποιημένων δηλώσεων, ο Π. Μαρινάκης επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, κάνοντας λόγο για “σαφάρι ελέγχων”: «Ήδη έχουμε αποστείλει 5.200 περιπτώσεις προς διερεύνηση. Κάποιοι φαίνεται να εξαπάτησαν το κράτος και να ζημίωσαν αληθινούς αγρότες. Δεν πρόκειται να υπάρξει συγκάλυψη. Αντιθέτως, θα διεκδικήσουμε κάθε ευρώ πίσω.»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως το σχέδιο περιλαμβάνει και φοροελαφρύνσεις στον πρωτογενή τομέα, όπως μειωμένο ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές, και ειδικό φορολογικό καθεστώς για πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα.
ΔΕΘ 2025: «Πακέτο 1,5 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή»
Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, ο Π. Μαρινάκης επιβεβαίωσε ότι το δημοσιονομικό περιθώριο θα επιτρέψει παρεμβάσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες έχουν προκύψει κυρίως από την αύξηση των εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Τα μέτρα θα αφορούν την οικογένεια, τους μισθωτούς και τη μεσαία τάξη, χωρίς προς το παρόν να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης αφορολόγητου, μείωσης τελών κυκλοφορίας και επιπλέον επιδομάτων για εργαζόμενους με παιδιά.
Εξωτερική πολιτική: “Από θεατής, πρωταγωνιστής”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε τις πρόσφατες γεωπολιτικές κινήσεις της Ελλάδας: υπογραφή ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, επέκταση στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, ενεργειακές συμμαχίες με ΗΠΑ και Γαλλία, και εξοπλιστικά προγράμματα που «πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν ανέφικτα».
«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, δεν παρακολουθεί. Η εξωτερική μας πολιτική στηρίζεται σε αρχές και αποδίδει», υπογράμμισε, απαντώντας σε επικρίσεις περί “επιλεκτικής ουδετερότητας” απέναντι σε διεθνείς συγκρούσεις.
Αντίδραση σε Τραμπ: «Δεν συμφέρουν κανέναν οι δασμοί»
Αναφερόμενος στις εμπορικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς 10% σε ευρωπαϊκά προϊόντα, ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως “πρόκειται για διαπραγμάτευση σε εξέλιξη μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ”, χαρακτηρίζοντας οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο «επιζήμιο και για τις δύο πλευρές».
Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, στηρίζει ενεργά τη διαπραγματευτική γραμμή της ΕΕ και θα υπερασπιστεί την εξαγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας, ειδικά σε αγροτικά προϊόντα, που ενδέχεται να πληγούν δυσανάλογα.