Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, το τελικό ανακοινωθέν υιοθετήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (25/06), περίπου στις 2 μ.μ., και δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο της Συμμαχίας. Το κοινό κείμενο περιγράφει τις νέες στρατηγικές προτεραιότητες των μελών, με κεντρικό στόχο την αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της άμυνας.
«Οι σύμμαχοι δεσμεύονται να επενδύσουν το 5% του ΑΕΠ ετησίως στις βασικές αμυντικές ανάγκες, καθώς και σε δαπάνες που σχετίζονται με την άμυνα και την ασφάλεια έως το 2035, προκειμένου να διασφαλίσουν τις ατομικές και συλλογικές μας υποχρεώσεις», αναφέρεται στο ανακοινωθέν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Euractiv.
Η συμφωνία προβλέπει ότι το συγκεκριμένο ποσοστό του 5% θα διαχωρίζεται σε δύο επιμέρους τομείς: το μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή το 3,5% του ΑΕΠ, θα κατευθύνεται σε πρωταρχικές αμυντικές ανάγκες, ενώ το υπόλοιπο 1,5% θα αξιοποιείται για δράσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών, την κυβερνοασφάλεια, την ενίσχυση πολιτικής άμυνας και την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας.
Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι η «πορεία και η ισορροπία των δαπανών» αναμένεται να επανεξεταστούν το 2029, στο πλαίσιο αναθεώρησης της προόδου.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η φρασεολογία που χρησιμοποιείται στο ανακοινωθέν δεν περιλαμβάνει τη διατύπωση «όλοι οι σύμμαχοι», αλλά απλώς «οι σύμμαχοι». Όπως επισημαίνουν οι New York Times, αυτή η επιλογή επιτρέπει κάποια ευελιξία στα κράτη-μέλη και θεωρείται προϊόν συμβιβασμού μεταξύ του Πέδρο Σάντσεθ και του Μαρκ Ρούτε. «Αυτή η κρίσιμη αλλαγή αντικατοπτρίζει τη θέση μας: δεν δεσμεύονται όλοι οι σύμμαχοι από τον στόχο του 5%», αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε η ισπανική κυβέρνηση πριν τη δημοσιοποίηση του τελικού κειμένου.
Το ανακοινωθέν επιβεβαιώνει ότι η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής παραγωγής της θα προσμετρώνται στους στόχους στρατιωτικής δαπάνης της Συμμαχίας. Παρότι το όνομα της Ρωσίας δεν συνδέεται άμεσα με την εισβολή στην Ουκρανία στο παρόν κείμενο, εντούτοις αναφέρεται ως «μακροχρόνια απειλή» για την ασφάλεια της ευρωατλαντικής περιοχής.
Κατά την τελική συνέντευξη Τύπου, ο Μαρκ Ρούτε διαβεβαίωσε ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει να παρέχει «συνεχιζόμενη υποστήριξη» προς την Ουκρανία, τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Αν και το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αναφέρεται ρητά στο ανακοινωθέν, ο ίδιος τόνισε ότι αυτός ο στόχος παραμένει:
«Ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε την Ουκρανία στη μάχη σήμερα, ώστε να απολαύσει μια διαρκή ειρήνη στο μέλλον», είπε. «Στεκόμαστε δίπλα στην Ουκρανία στην επιδίωξή της για ειρήνη και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε στην αμετάκλητη πορεία της προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ».