Το λιμάνι της Αμβέρσας-Μπριζ έχει μετατραπεί σε ένα γιγάντιο πάρκινγκ με χιλιάδες αυτοκίνητα, βαν, φορτηγά και τρακτέρ με προορισμό τις ΗΠΑ να παραμένουν σταθμευμένα καθώς οι κατασκευαστές προσπαθούν να αποτρέψουν τα χειρότερα από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.
Στοιχεία που δημοσίευσε το λιμάνι δείχνουν μείωση 15,9% στις μεταφορές νέων επιβατικών αυτοκινήτων και βαν προς τις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με μια απότομη πτώση να καταγράφεται τον Μάιο – ένα μήνα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τους δασμούς του κατά την «ημέρα της απελευθέρωσης».
Οι εξαγωγές φορτηγών και του λεγόμενου «υψηλού και βαρέος εξοπλισμού» μειώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο στο 31,5%. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τρακτέρ και οχήματα κατασκευών, με τη μείωση των διατλαντικών μετακινήσεων να αντικατοπτρίζει ίσως τον αντίκτυπο που θα είχε ένας δασμός 25% σε οχήματα που μπορούν να κοστίσουν περισσότερα από 100.000 δολάρια.
Το λιμάνι της Αμβέρσας είναι ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους μεταφοράς αυτοκινήτων στον κόσμο, μεταφέροντας περισσότερα από 3 εκατομμύρια οχήματα σε όλο τον κόσμο το 2024. «Οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους παραμένουν αβέβαιες. Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν μπορεί να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ έως την 1η Αυγούστου», ανέφερε το λιμάνι σε ανακοίνωσή του.
Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, από τη Volkswagen έως τη Volvo, ήλπιζαν ότι θα είχε επιτευχθεί συμφωνία την περασμένη εβδομάδα, μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας του Τραμπ για μια δασμολογική συμφωνία με την ΕΕ.
Πριν από την άφιξη του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, πλήρωναν δασμό 2,5% στις εξαγωγές, αλλά από τον Απρίλιο χρεώνονται επιπλέον 25%, γεγονός που προσθέτει δεκάδες χιλιάδες δολάρια στην τιμή ενός οικογενειακού αυτοκινήτου στις ΗΠΑ.
Τα λιμάνια σε όλη την Ευρώπη έχουν δοκιμαστεί από το Brexit, την πανδημία, τις ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων το 2024, με τη συμφόρηση να αποτελεί ένα διαδεδομένο πρόβλημα σε όλα τα βόρεια λιμάνια, δήλωσε ο Justin Atkin, εκπρόσωπος λιμένων του λιμένα της Αμβέρσας-Μπριζ για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Σε σύγκριση με το Brexit, ο αντίκτυπος των δασμών ήταν «ένα πιο άμεσο σοκ», είπε.
«Με την πανδημία, είχαμε lockdown, μετά βγήκαμε από το lockdown, μετά επιστρέψαμε στο lockdown, και οι άνθρωποι συνήθισαν να το διαχειρίζονται αφού ήταν απροετοίμαστοι. Ενώ εδώ… οι άνθρωποι μιλούσαν για δασμούς πριν αναλάβει [ο Τραμπ], αλλά δεν νομίζω ότι κανείς περίμενε το επίπεδο και τη σοβαρότητα της στιγμιαίας δράσης».
Το λιμάνι δεν μπόρεσε να δώσει έναν αριθμό για τον αριθμό των αυτοκινήτων που περίμεναν να μεταφερθούν, αλλά είπε ότι ήταν χιλιάδες. Ο Atkin είπε ότι υπήρχαν επίσης στοιχεία για κινεζικά αυτοκίνητα που αποθηκεύονταν στο λιμάνι, κάτι που μπορεί να αντικατοπτρίζει μια εκτροπή του εμπορίου από τις ΗΠΑ, με το Πεκίνο να παλεύει με δασμολογικά εμπόδια.
Η δασμολογική κρίση σε συνδυασμό με τη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα και το αυξημένο μέγεθος των πλοίων στους παγκόσμιους στόλους, που παρατείνουν τον χρόνο ελλιμενισμού στο λιμάνι σε έως και οκτώ ημέρες αντί για τις συνήθεις πέντε, έχει αυξήσει τις πιέσεις στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και εμπορευματοκιβωτίων.
Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του λιμένα της Αμβέρσας-Μπριζ μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Αμερικανοί εξαγωγείς φορτώνουν επίσης φορτία εκ των προτέρων σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τυχόν αντίποινα που μπορεί να επιβάλει η ΕΕ σε περίπτωση εμπορικού πολέμου. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα εισερχόμενα φορτία από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 17% με υψηλότερους όγκους υγροποιημένου φυσικού αερίου.