Πάνω από εκατό ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει υποστεί κολοσσιαίες καταστροφές από τις επιθέσεις του Ισραήλ, εξαπλώνεται «μαζικός λιμός», ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως εντός της εβδομάδας ο ειδικός απεσταλμένος της προεδρίας Στιβ Γουίτκοφ θα έχει συνομιλίες στην Ευρώπη προκειμένου να οριστικοποιηθεί συμφωνία ώστε να δημιουργηθεί «διάδρομος» για την ανθρωπιστική βοήθεια.
«Καθώς εξαπλώνεται στη Λωρίδα της Γάζας μαζικός λιμός, οι συνάδελφοί μας και οι άνθρωποι που βοηθάμε γίνονται ολοένα πιο αδύναμοι», τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, παραρτημάτων των Γιατρών του Κόσμου, της Caritas, της Διεθνούς Αμνηστίας και της Oxfam International.
Απηύθυναν έκκληση να κηρυχτεί άμεσα κατάπαυση του πυρός, να ανοίξουν όλα τα σημεία διέλευσης και να επιτραπεί απρόσκοπτη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Οι Παλαιστίνιοι είναι παγιδευμένοι σε έναν κύκλο ελπίδας και σπαραγμού, περιμένοντας βοήθεια και εκεχειρίες, για να ξυπνήσουν και να διαπιστώσουν την επιδείνωση των συνθηκών. Δεν πρόκειται μόνο για σωματικό μαρτύριο, αλλά και για ψυχολογικό. Η επιβίωση κρέμεται σαν οφθαλμαπάτη. Το ανθρωπιστικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργεί με ψεύτικες υποσχέσεις. Οι ανθρωπιστές δεν μπορούν να λειτουργούν με μεταβαλλόμενα χρονοδιαγράμματα ή να περιμένουν πολιτικές δεσμεύσεις που αποτυγχάνουν να προσφέρουν πρόσβαση», τονίζουν μεταξύ άλλων.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγορεί τον στρατό του Ισραήλ πως από τα τέλη Μαΐου σκότωσε πάνω από 1.000 ανθρώπους που απλά προσπαθούσαν να βρουν τρόφιμα, στη μεγάλη πλειονότητά τους κοντά σε κέντρα διανομής του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF), μη κερδοσκοπικού οργανισμού με αδιαφανή χρηματοδότηση, υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Από την άλλη, το Ισραήλ κατηγορεί το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς πως αποπειράται να εκμεταλλευτεί πολιτικά τα δεινά των αμάχων, ότι κλέβει τρόφιμα και τα πουλάει σε αστρονομικές τιμές, ότι μαχητές του είναι αυτοί που ανοίγουν πυρ εναντίον ανθρώπων που περιμένουν βοήθεια… Το GHF επίσης επιρρίπτει την ευθύνη για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Χαμάς.
Οι ισραηλινές αρχές διαβεβαιώνουν συχνά πως επιτρέπουν τη διέλευση βοήθειας, όμως ΜΚΟ καταγγέλλουν πως επιβάλλουν δρακόντειους περιορισμούς.
«Σε αποθήκες λίγο έξω από τη Γάζα -κι ακόμα και στο εσωτερικό της-, τόνοι τροφίμων, πόσιμου νερού, ιατρικών προμηθειών, υλικών στέγασης και καυσίμων μένουν αναξιοποίητοι, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εμποδίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτούς και να κάνουν διανομές», τονίζεται στο κείμενο.
Αρκεί «να κοιτάξουμε τη φρίκη που εκτυλίσσεται στη Γάζα», το «επίπεδο θανάτου και καταστροφής που όμοιό του δεν υπάρχει στη σύγχρονη ιστορία», τον «υποσιτισμό που εκρήγνυται», τον «λιμό που χτυπάει την πόρτα των πάντων», τόνισε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Νεκρά παιδιά από υποσιτισμό
Στην πόλη της Γάζας (βόρεια), ο διευθυντής του νοσοκομείου Σίφα, ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, ανακοίνωσε χθες πως «21 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό ή από πείνα» μέσα στις προηγούμενες 72 ώρες σε νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου του δικού του, προσθέτοντας πως «κάθε στιγμή, νέα κρούσματα» ακραίου υποσιτισμού «φθάνουν στα νοσοκομεία».
Στο νοσοκομείο Νάσερ (νότια), οι κάμερες του AFP κατέγραψαν τον θρήνο των γονιών 14χρονου, του Άμπντελ Τζαουάντ αλ Γαλμπάν, που πέθανε από πείνα. Το αποστεωμένο σώμα του εφήβου είχε τοποθετηθεί σε λευκό νεκρικό σάκο.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν να βομβαρδίζουν καθημερινά τον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο όπου η Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ισραήλ, πήρε την εξουσία το 2007.
«Έχασα τον άντρα μου, ο γιος μου είναι τραυματίας, πεινάω και το σπίτι μου καταστράφηκε ολοσχερώς», είπε η Ουμ Ράμι Αμπού Καρς, εκτοπισμένη στον καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι (βόρεια), όπου φιλοξενούνται χιλιάδες εκτοπισμένοι.