Εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και ενώ οι θάνατοι από λιμό αυξάνονται ραγδαία, ο ισραηλινός στρατός προχωρά καθημερινά σε 10ωρες παύσεις των επιθέσεων σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας όπως ανακοίνωσε.
Η ανακοίνωση της αλλαγής πολιτικής του αποκλεισμού έγινε με το Ισραήλ να δηλώνει πως δημιουργούνται νέες ασφαλείς διαδρομές για τα κομβόι βοήθειας, ενώ το Ισραήλ δέχεται διεθνή κατακραυγή για την γενοκτονία στην Γάζα.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι θάνατοι από υποσιτισμό στον θύλακα έχουν αυξηθεί ραγδαία τον Iούλιο. Πιο αναλυτικά, από τους 74 θανάτους εξαιτίας υποσιτισμού που έχουν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς από τις αρχές του 202, 63 μόνο αναφέρθηκαν τον Ιούλιο και από αυτούς 24 παιδιά έως 5 ετών είναι αυτά που έχουν χάσει τη ζωή τους από υποσιτισμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μιλάει για μια επικίνδυνη αυτή τη στιγμή τροχιά, με τα ποσοστά υποσιτισμού να αυξάνονται στη Λωρίδα της Γάζας.
Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 10:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος έχει τεθεί σε ισχύ η 10ωρη παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Στις τρεις περιοχές αράζει στην Κεντρική Ασία, αλλά και στη βόρεια Γάζα, στην πόλη της Γάζας, προκειμένου να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, δήλωσε ότι έχουν αρχίσει να διαπιστώνονται κάποιες ελαφρύνσεις στους περιορισμούς κίνησης, μετά τη συμφωνία του Ισραήλ να επεκτείνει για μία εβδομάδα την ανθρωπιστική ροή βοήθειας. Ωστόσο, υπογράμμισε πως απαιτείται άμεση, διαρκής και μαζική δράση, καλώντας το Ισραήλ να επιταχύνει τις εγκρίσεις για τη διέλευση φορτηγών από τα συνοριακά περάσματα.
Την ίδια ώρα, σε νεότερες δηλώσεις του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι δεν εφαρμόζεται καμία πολιτική λιμού στην Λωρίδα της Γάζας και ότι επιτρέπει το Ισραήλ την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά ουσιαστικά παρεμποδίζεται από την Χαμάς, η οποία κλέβει αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια και δεν φτάνει ποτέ στους πολίτες.
ΠΟΥ: Ραγδαία αύξηση των θανάτων λόγω υποσιτισμού
Παράλληλα, δεκάδες υπουργοί από χώρες όλου του κόσμου συμμετέχουν από σήμερα Δευτέρα (28/07) σε διάσκεψη στον ΟΗΕ για το μεσανατολικό με στόχο την προώθηση της λύσης των δύο κρατών – ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού–, αν και οι ΗΠΑ και το Ισραήλ την μποϊκοτάρουν.
Μετά την ανακοίνωση την Πέμπτη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι το Παρίσι θα αναγνωρίσει επισήμως ένα παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο, η διάσκεψη, την οποία έχει συγκαλέσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και της οποίας συμπροεδρεύουν η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία, ελπίζει να δώσει ώθηση στο ζήτημα.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Νοέλ Μπαρό δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Tribune Dimanche ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα επιβεβαιώσουν «την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης» στη διάρκεια της διάσκεψης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές. «Θα απευθύνουμε έκκληση από τη Νέα Υόρκη ώστε και άλλες χώρες να μας ακολουθήσουν και να δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο φιλόδοξη δυναμική η οποία θα κορυφωθεί στις 21 Σεπτεμβρίου», στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επεσήμανε ο Μπαρό.
Ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επανέλαβε την Παρασκευή ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους «θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχέδιο», ενώ η Γερμανία δεν εξετάζει να κάνει αυτό το βήμα «βραχυπρόθεσμα».
Σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP, τουλάχιστον οι 142 από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ –περιλαμβανομένης της Γαλλίας– αναγνωρίζουν πλέον το παλαιστινιακό κράτος.
Πέρα από το ζήτημα αυτό, η διάσκεψη θα επικεντρωθεί σε τρεις άξονες: στις μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, στον αφοπλισμό της Χαμάς και τον αποκλεισμό της από τη διακυβέρνηση των Παλαιστινίων και τέλος στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών που δεν το έχουν πράξει ακόμη.
Αυτή την εβδομάδα δεν αναμένονται ανακοινώσεις από τις αραβικές χώρες για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ, όμως «για πρώτη φορά οι αραβικές χώρες θα καταδικάσουν τη Χαμάς και θα ζητήσουν τον αφοπλισμό της», σημείωσε ο Μπαρό.
Η διάσκεψη «προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να μετατραπεί το διεθνές δίκαιο και η διεθνής συναίνεση σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο και να αποδειχθεί η αποφασιστικότητα να τερματιστούν μια και καλή η κατοχή και η σύγκρουση», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μάνσουρ.