Δέκα χρόνια μετά το δραματικό καλοκαίρι του 2015, η Άνγκελα Μέρκελ επιστρέφει με δημόσια τοποθέτηση για την ελληνική κρίση, δηλώνοντας ότι δεν θα άλλαζε τίποτα από τις αποφάσεις που πήρε ως Καγκελάριος της Γερμανίας. Σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, η πρώην ηγέτιδα της Γερμανίας υπερασπίστηκε τη στάση της, λέγοντας πως δεν θα ζητούσε συγγνώμη από τους Έλληνες, αλλά «ευχαριστώ» για την αντοχή και τη συμβολή τους στη διατήρηση της συνοχής της ευρωζώνης.
«Σας ευχαριστώ που κρατήσατε την Ελλάδα στο ευρώ»
Απαντώντας στο αν θα εξέφραζε συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό για τη λιτότητα και τις κοινωνικές επιπτώσεις των μνημονίων, η Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε διαφορετικό τόνο:
«Όχι, δεν θα ζητούσα συγγνώμη. Πίστευα πως κάτι έπρεπε να αλλάξει και ότι η αλλαγή έπρεπε να έρθει από μέσα. Θα έλεγα, όμως, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους άντεξαν και κράτησαν την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Με αυτόν τον τρόπο προσέφεραν καλή υπηρεσία στην Ευρώπη. Μείναμε ενωμένοι σε μια πολύ δύσκολη στιγμή».
Παραδέχθηκε ότι είχε πλήρη συναίσθηση του κοινωνικού κόστους που βίωσαν οι Έλληνες και δήλωσε ότι κατανοεί «το βάρος που σήκωσαν πολλοί άνθρωποι».
«Με πλήγωσε που με συνέδεσαν με τον ναζισμό – Δεν δέχομαι τα στερεότυπα»
Η πρώην Καγκελάριος εμφανίστηκε συναισθηματικά φορτισμένη όταν αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο τη δέχθηκε η ελληνική κοινή γνώμη:
«Με πλήγωσε το ότι με συνέδεσαν με τον ναζισμό. Όμως με πλήγωνε εξίσου να ακούω και από άλλους ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες ή λιγότερο εργατικοί. Δεν μπορείς να κρίνεις έναν λαό με βάση στερεότυπα. Αν το κάνεις αυτό, έχεις αποτύχει εξ αρχής στην επίλυση του προβλήματος».
Η ίδια απέρριψε τις γενικεύσεις και από τις δύο πλευρές, λέγοντας ότι «υπάρχουν εργατικοί και λιγότερο εργατικοί άνθρωποι σε κάθε χώρα» και πως «δεν υπάρχουν απλώς Έλληνες και Γερμανοί, αλλά άνθρωποι».
«Κατάλαβα το μέγεθος της κρίσης τον Μάρτιο του 2010»
Αναφορικά με την έναρξη της ελληνικής κρίσης, η Άνγκελα Μέρκελ αποκάλυψε ότι άρχισε να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης στις αρχές του 2010, αφού είχε προηγηθεί η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα και η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τη δημοσιονομική κατάσταση.
«Το 2009 σχηματίστηκε νέος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία και τότε άρχισα να μαθαίνω ότι το ελληνικό χρέος ήταν πολύ υψηλό. Τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2010 κατάλαβα το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Ακολούθησαν οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων και η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Η ίδια σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν είχε τα εργαλεία για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας συστημικής κρίσης, κάτι που την οδήγησε στην απόφαση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη της Άνγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Παπαχελά: