Με σαφές αποτύπωμα στρατηγικής, αποφασιστικότητας αλλά και αμυντικής ετοιμότητας απέναντι στην κριτική, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε χθες σε μια σειρά μείζονων ζητημάτων, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων εντός και εκτός συνόρων.
του Μίλτου Σακελλάρη
Η συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και οι πολιτικές του κινήσεις εντός της ημέρας, σηματοδότησαν μια συντονισμένη προσπάθεια να ενισχυθεί το αίσθημα σταθερότητας στο εσωτερικό, την ώρα που στο εξωτερικό εντείνονται οι γεωπολιτικές προκλήσεις.
Μητσοτάκης: Η σύσκεψη στο Μαξίμου
Το πρωί της Τρίτης ο Πρωθυπουργός προήδρευσε σύσκεψης για τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης των υδάτων, ενώ αργότερα είχε συνάντηση με τους Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, όπου συζητήθηκε η υλοποίηση του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ύψους 1,03 δισ. ευρώ, η αξιοποίηση των ενισχυμένων πόρων του ΕΣΠΑ και η προσέλκυση επενδύσεων και εργαζομένων σε μία περιοχή που επιχειρεί να περάσει οριστικά στην πράσινη εποχή.
Κεντρικό θέμα στη σύσκεψη για τα ύδατα ήταν η ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων μπροστά στην αυξανόμενη απειλή της λειψυδρίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό», προαναγγέλλοντας μια ολιστική στρατηγική με πέντε άξονες: διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα, βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης και άρδευσης, κεντρική διαχείριση των αναγκαίων έργων, κατεπείγουσες πρωτοβουλίες στους επόμενους έξι μήνες και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών όπως η αφαλάτωση και η ανακύκλωση. Όπως ανέφερε, η στάθμη των φραγμάτων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, ενώ τα αποθέματα στην Αττική έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022.
Η συνέντευξη στον ΣΚΑΙ
Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο Πρωθυπουργός στην χθεσινή του τηλεοπτική παρέμβαση ήταν κατηγορηματικός: «Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα κυριαρχίας με την Τουρκία». Ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας δεν θα αποδεχθεί ποτέ τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ούτε θα επιτρέψει σε κανέναν να υπαγορεύσει τις ενέργειές της εντός του πλαισίου της ελληνικής κυριαρχίας. Επανέλαβε ότι τα θαλάσσια πάρκα εκτείνονται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης των ελληνικών νησιών.
Απορρίπτοντας τη θεωρία της ακινησίας, υπερασπίστηκε την ενεργητική εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, «προκαλεί αντιδράσεις, αλλά είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων». Προανήγγειλε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία θα τεθούν όλα τα ζητήματα που απορρέουν από τον τουρκικό αναθεωρητισμό.
Αναφερόμενος στη Λιβύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι προσκαλεί την κυβέρνηση της Τρίπολης να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ενώ χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο όχι μόνο παράνομο αλλά και παράλογο, επισημαίνοντας ότι δεν παράγει κανένα δικαίωμα, όπως φαίνεται και από τη στάση διεθνών ενεργειακών κολοσσών που συνομιλούν απευθείας με την Αθήνα.
Στο κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού, ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την απόφαση για αναστολή της εξέτασης ασύλου σε αφίξεις από τη Βόρεια Αφρική, δηλώνοντας ότι όσοι εισέρχονται από τη συγκεκριμένη περιοχή θα οδηγούνται άμεσα σε κλειστές δομές. Στόχος, όπως είπε, είναι να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στους διακινητές και τους “πελάτες” τους ότι η Ελλάδα δεν είναι πύλη ελεύθερης εισόδου.
Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την παραπομπή του πρώην Υπουργού Κώστα Καραμανλή. Εμφανίστηκε σαφής: «Το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό, διακομματικό και πολιτικό. Δεν μπορέσαμε να τον εξυγιάνουμε εν κινήσει. Το πάρτυ τελείωσε. Ξεκινάμε από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας». Όσον αφορά το ενδεχόμενο Προανακριτικής Επιτροπής, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει ποινικές ευθύνες και καλεί όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν σε εξεταστική επιτροπή, κρατώντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο ελέγχων.
Για την παραπομπή Καραμανλή, δήλωσε ότι ο πρώην Υπουργός είχε το θάρρος να ζητήσει ο ίδιος την εξαίρεσή του, εκφράζοντας την πίστη του στην αθωότητά του. Σε περίπτωση καταδίκης, η στάση της κυβέρνησης θα είναι ξεκάθαρη, όπως δήλωσε ο ίδιος.
Στο οικονομικό πεδίο, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει υψηλότερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μειώνει την ανεργία και δημιουργεί διαρκή πλεονάσματα, από τα οποία επιστρέφεται μέρος στην κοινωνία. Προανήγγειλε παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο στη ΔΕΘ, με στόχο την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης και ειδικά των μισθωτών, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς «δεν συζητάμε πού θα κόψουμε, αλλά πού μπορούμε να δώσουμε».
Αναφερόμενος στο πολιτικό σκηνικό και τις σχέσεις του με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, υπογράμμισε ότι «ο κ. Σαμαράς δεν ανήκει πια στη ΝΔ» και δήλωσε ότι λυπάται για την εξέλιξη αυτή, την οποία δεν προκάλεσε ο ίδιος. Αν και αναγνωρίζει το ενδεχόμενο απώλειας αυτοδυναμίας, επιμένει ότι το ζητούμενο είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και όχι η αριθμητική καταμέτρηση των εδρών. Διαβεβαίωσε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027 με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.
Κληθείς να σχολιάσει την πολιτική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε με σαρκασμό ότι είναι δύσκολο να έχει αντίπαλο κάποιον που δεν έχει μιλήσει στη Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια. Υπενθύμισε τα γεγονότα του 2015, το τρίτο μνημόνιο και τη χαμηλή ανάπτυξη, κατηγορώντας τον τέως Πρωθυπουργό για εξαπάτηση του ελληνικού λαού και αποτυχία και ως κυβερνήτης και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε με επιθετικό πολιτικό ύφος, αλλά και με διάθεση θεσμικής σοβαρότητας, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση στοχεύει να κινηθεί με ένταση και μεταρρυθμιστική τόλμη μέχρι το τέλος της τετραετίας. Το φθινόπωρο που έρχεται θα είναι κρίσιμο τόσο για την πορεία των μεταρρυθμίσεων όσο και για τη διαχείριση των εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων.