«Είχαμε την ευκαιρία για μια ευρύτερη επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων (…) Το ζήτημα του Κυπριακού βρήκε τη θέση του στη διακήρυξή μας» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του από τη MED9, στην Πάφο.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Ιορδανίας στη σύνοδο, εκπροσωπούμενης από τον βασιλιά της, Αμπντάλα Β’, την οποία χαρακτήρισε «δύναμη σταθερότητας στη Μέση Ανατολή».
«Είναι θλιβερό, ενδεχομένως τραγικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ, στην Κύπρο, στο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται πιο κοντά στην κρίση, η οποία δυστυχώς κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή. Μια κλιμάκωση η οποία αυτή τη στιγμή δυστυχώς δοκιμάζει και τον λαό του Λιβάνου. Να προσθέσω και εγώ τη δική μου φωνή στην έκκληση για μια άμεση εκεχειρία τόσο στο Λίβανο όσο και στη Γάζα, όπου δυστυχώς η ανθρωπιστική καταστροφή έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, καθώς συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και αυξάνουν τους κινδύνους για μια περιφερειακή σταθερότητα. Από την άλλη πλευρά όμως, καλούμε και εμείς αυτή τη στιγμή σε συγκράτηση, έτσι ώστε ο Νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε μια νέα Γάζα. Θα είναι μια μεγάλη νέα ανθρωπιστική τραγωδία, την οποία η ευρύτερη περιοχή δεν την αντέχει».
Δηλώσεις Χριστοδουλίδη
«Είναι αναγκαίες οι συναντήσεις σαν τη σημερινή για τον στόχο της όσο γίνεται πιο αυτόνομης Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανταποκρίνεται πρωτίστως στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων πολιτών» επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Να διασφαλίσουμε ότι τα θέματα που απασχολούν τη Μεσόγειο θα βρίσκονται στο επίκεντρο των αποφάσεων της ΕΕ (…) Συμφωνούμε όλοι ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα (…) Η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ πρέπει σαφώς να ενισχυθεί και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε (…)», σημείωσε.
Δηλώσεις Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκρινε «εντελώς απαράδεκτο» να «στοχοθετούνται σκόπιμα» οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στον νότιο Λίβανο και προειδοποίησε ότι η χώρα του «δεν θα ανεχθεί» να επαναληφθεί αυτό.
«Το καταδικάζουμε. Δεν το ανεχόμαστε και δεν θα ανεχθούμε να ξανασυμβεί» είπε ο Γάλλος πρόεδρος που συμμετέχει στην Κύπρο στη Σύνοδο Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med9). Ευχαρίστησε μάλιστα τις χώρες αυτές επειδή στάθηκαν ξεκάθαρα στο πλευρό της Γαλλίας στο θέμα αυτό.
Ο Μακρόν εκτίμησε ότι «ο μοναδικός μοχλός» για να μπει τέλος στις συγκρούσεις είναι «να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων» που χρησιμοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο. Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν μιλά για «αφοπλισμό» του Ισραήλ.
«Η Γαλλία ζήτησε να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων που χρησιμοποιούνται στα θέατρα του πολέμου. Και άλλοι ηγέτες εδώ έκαναν το ίδιο. Όλοι το ξέρουμε, είναι ο μοναδικός μοχλός που θα μπορούσε να βάλει τέλος σήμερα» στις συγκρούσεις, είπε. «Δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, για έκκληση αφοπλισμού του Ισραήλ απέναντι στις απειλές που δέχεται αυτή η χώρα και αυτός ο φίλος λαός», πρόσθεσε.