Δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «αφωνία» που επέδειξε, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, στα ζητήματα της πυρκαγιάς στην Κορινθία και τις αδυναμίες αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, της καθημερινότητας, αλλά και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξαπέλυσε ο Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πυρά για τις φωτιές και τα Τέμπη
«Ήρθε ο πρωθυπουργός σε αυτή την αίθουσα σαν να μη συμβαίνει τίποτα άλλο στη χώρα και απλά μίλησε για το Κτηματολόγιο. Καίγεται η Κορινθία για τρίτη μέρα […] Θα σας πούμε το εξής: δεν υπάρχει το “θα τα πούμε μετά”. Θα τα πούμε τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας, δυστυχώς και εν μέσω των τραγικών εξελίξεων, είναι στραμμένα προς τα εκεί», τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Θα έπρεπε να είναι σε αυτή την αίθουσα ο κ. Μητσοτάκης να μας εξηγήσει γιατί η Πυροσβεστική μας έχει 4.000 οργανικά κενά. Γιατί έχουν καεί 4 εκατομμύρια στρέμματα από το 2021. Γιατί σταματάνε πλέον οι φωτιές στη θάλασσα και τον οικιστικό ιστό», συνέχισε ο ίδιος για να συμπληρώσει: «Επαίρεται ο κ. Μητσοτάκης ακόμα και για την υλοποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, το οποίο έπρεπε να ολοκληρώνεται το 2025. Και λέει ότι θα πάρει 150 καινούργια οχήματα, τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των οχημάτων της Πυροσβεστικής είναι 20 και 30 ετών, όπως είναι μεγάλης ηλικίας και οι πυροσβέστες μας. Δεν βρήκε χρόνο, δεν θεώρησε υποχρέωσή του να πει κάτι για αυτά […] Θα έπρεπε να μας πει γιατί ενώ υπάρχουν τα διαθέσιμα κονδύλια για την Πολιτική Προστασία, η κυβέρνηση βρίσκεται μόλις στο 2% της δαπάνης από τα διαθέσιμα κονδύλια».
Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ακόμα ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε πάρα πολύ να αναβληθεί και να σβήσει η συζήτηση για το «έγκλημα των Τεμπών», ενώ ανέδειξε την παρέμβαση της κ. Καρυστιανού, η οποία εγείρει ερωτήματα για την ανάθεση του Χαρτοφυλακίου Μεταφορών στον Έλληνα Επίτροπο. «Η προσπάθεια συσκότισης, το λέμε με πάσα ευθύνη και όσο πιο απλά γίνεται, έχει αρχιερέα και αρχιτέκτονα: έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό της χώρας», επεσήμανε.
Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά επέμεινε στο αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για λεπτομερή ενημέρωση από τον κ. Μητσοτάκη, καθώς «διαφαίνεται από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και του Τούρκου Προέδρου ότι υπάρχουν εξελίξεις. Ποιες είναι αυτές οι εξελίξεις; Σε ποια κατεύθυνση; Σε ποιο πλαίσιο; Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να μας εξηγήσει τι ακριβώς διαπραγματεύεται». Όπως σημείωσε, «δεν θέλουμε να θεωρήσουμε ότι έχουμε ως χώρα υποπέσει στην αφέλεια ότι η στρατηγική της “Γαλάζιας Πατρίδας” εκ μέρους της Τουρκίας, στρατηγική η οποία είναι σταθερή και μεθοδευμένη, μπορεί να είναι συμβατή με τα Ήρεμα Νερά, με τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων και με τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Και εκεί θα θέλαμε εξηγήσεις, διότι λευκή επιταγή για τη διαχείριση αυτών των θεμάτων από την Αριστερά δεν πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση». Εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της διατήρησης του διαλόγου με την Τουρκία, με σαφείς κόκκινες γραμμές όμως έναντι της τουρκικής στρατηγικής κλιμάκωσης και επιθετικής παραβίασης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».
Σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια, υπογράμμισε ότι «η κυρία Φον Ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι πλέον η επίδραση του πολέμου στις τιμές ενέργειας είναι ελάχιστη. Και βλέπουμε “διαρροές” από ότι η Κομισιόν δεν απαγορεύει σε καμία χώρα να βάλει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας».
Επεσήμανε ακόμα, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Κτηματολόγιο, ότι το 2013 η χώρα κινδύνευε να χάσει κονδύλια ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με τον τότε αρμόδιο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν να επισημαίνει σε επιστολή του στον κ. Σαμαρά, στον κ. Μητσοτάκη, στον κ. Χρυσοχοΐδη και τον κ. Χατζηδάκη ζητήματα αδιαφάνειας. «Ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε το όνομά του, μια δεκαετία πριν, με τον ύψιστο κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα χρήματα για την ψηφιακή μετάβαση επειδή υπήρχε αδιαφάνεια στην εκτέλεση των ψηφιακών έργων. Επί πρωθυπουργίας του, η Ευρωπαία εισαγγελέας ασχολείται με την αδιαφάνεια στους διαγωνισμούς ανάθεσης στα ψηφιακά έργα στην Ελλάδα. Είναι η λεπτή κόκκινη γραμμή που συνδέει τη θητεία του κ. Μητσοτάκη πριν και μετά σε σχέση με την ψηφιακή μετάβαση […] Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα μας γλίτωσε αυτά τα χρήματα για να κάνει ψηφιακά έργα και έκανε βήματα πάνω στα οποία πάτησε η επόμενη κυβέρνηση για να στήσει και το gov.gr», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, διότι έχει αποδειχθεί ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να δώσει διέξοδο ούτε στην κλιματική κρίση, ούτε στη δημογραφική κατάρρευση, ούτε στην οικονομική κρίση, η οποία βαθαίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα ενισχυθεί και θα πρωταγωνιστήσει. Θα είμαστε εδώ για να σας ζητάμε απαντήσεις».