Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν αυξήθηκαν, αφότου το Κρεμλίνο δήλωσε ότι διαφωνεί με την απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να ακυρώσει ρωσικές πολιτιστικές εκδηλώσεις ως απάντηση στη σύλληψη στη Ρωσία μιας ομάδας ατόμων αζερικής καταγωγής που θεωρούνται ύποπτοι για διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων.
Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και έχουν φτάσει σε νέο χαμηλό επίπεδο μετά τον θάνατο δύο ανδρών Αζερμπαϊτζάνικης καταγωγής κατά τη διάρκεια μαζικών συλλήψεων της αστυνομίας στη ρωσική πόλη Αικατερινούπολη την περασμένη εβδομάδα.
Οι ρωσικές αρχές αρχικά δήλωσαν ότι οι συλλήψεις στόχευαν μια «εθνοτική εγκληματική ομάδα» που συνδέεται με δολοφονίες από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και επιβεβαίωσαν ότι οι συλληφθέντες ήταν Ρώσοι πολίτες γεννημένοι στο Αζερμπαϊτζάν. Συνολικά, συνελήφθησαν περίπου 50 άτομα.Η αστυνομία δεν αναγνώρισε κανέναν θάνατο μέχρι αργότερα, όταν η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας δήλωσε ότι ένας άνδρας φαίνεται να πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ η αιτία του δεύτερου θανάτου βρισκόταν ακόμη υπό διερεύνηση.
Συγγενείς των θυμάτων, που αναγνωρίστηκαν στα αζερικά μέσα ενημέρωσης ως οι αδελφοί Ζιγιαντίν και Χουσεΐν Σαφάροφ, δήλωσαν ότι η νεκροψία των δύο σορών, οι οποίες φέρεται να στάλθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν, θα διεξαχθεί στο Μπακού κάποια στιγμή αυτή την εβδομάδα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ρωσίας, Πιότρ Βολοκόβιχ, το Σάββατο για να διαμαρτυρηθεί για αυτό που χαρακτήρισε «βάναυση δολοφονία» των δύο ανδρών Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια των εφόδων της Παρασκευής. Το υπουργείο δήλωσε ότι αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά.
Το Υπουργείο Πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν ακύρωσε την Κυριακή όλες τις συναυλίες, τις εκθέσεις και τα φεστιβάλ που συνδέονται με τη Ρωσία, επικαλούμενο «επιδεικτικές στοχευμένες και εξωδικαστικές δολοφονίες» που πραγματοποιήθηκαν για εθνοτικούς λόγους.
Το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν επίσης ακύρωσε μια προγραμματισμένη διμερή συνάντηση στη Μόσχα και η Ρωσική κυβέρνηση ακύρωσε την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Αλεξέι Όβερτσουκ.
«Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν δεν θεωρεί σκόπιμο υπό τις παρούσες συνθήκες να επισκεφθεί τη χώρα ο Όβερτσουκ ή οποιοσδήποτε άλλος επίσημος εκπρόσωπος της Ρωσίας», ανέφερε αξιωματούχοι σύμφωνα με το αζερμπαϊτζανικό πρακτορείο ειδήσεων Report.
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι «λυπάται ειλικρινά» για την ακύρωση ρωσικών πολιτιστικών προγραμμάτων στο Αζερμπαϊτζάν.
Σήμερα οι αρχές στο Μπακού έκαναν έφοδο στα γραφεία του Sputnik Azerbaijan, του τοπικού παραρτήματος του κρατικού ειδησεογραφικού δικτύου της Ρωσίας.
Παρόλο που το Sputnik ανέστειλε επίσημα τις δραστηριότητές του νωρίτερα φέτος, μετά από έναν νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης που περιόριζε την ξένη ιδιοκτησία, συνέχισε να δημοσιεύει περιεχόμενο στο διαδίκτυο.Ορισμένα αζερικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο φερόμενοι ως πράκτορες της FSB συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής, αλλά δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση αυτών των συλλήψεων από το Μπακού.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στη Μόσχα κλήθηκε «σε σχέση με τις εχθρικές ενέργειες του Μπακού και την παράνομη κράτηση Ρώσων δημοσιογράφων».
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν επιδεινώνονται ολοένα και περισσότερο από τότε που η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε ένα επιβατικό αεροπλάνο που πετούσε από το Μπακού προς το Γκρόζνι στη δημοκρατία της Τσετσενίας τον Δεκέμβριο. Το αεροπλάνο τελικά συνετρίβη στο δυτικό Καζακστάν, σκοτώνοντας 38 άτομα.Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε μια σπάνια συγγνώμη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ για τη συντριβή. Ωστόσο, δεν ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας ότι τα συστήματα αεράμυνας στην Τσετσενία αντιδρούσαν σε μια ουκρανική επίθεση με drone την ημέρα της καταστροφής.
Η κλιμάκωση αυτή εντάσσεται σε ένα ήδη εύθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον στον Νότιο Καύκασο, όπου η Μόσχα και το Μπακού προσπαθούν να επανακαθορίσουν τις σχέσεις τους μετά την κατάρρευση της ρωσικής επιρροής στην Αρμενία.