Του Μίλτου Σακελλάρη
Σαφές και αυστηρό μήνυμα προς όσους εισέρχονται παράνομα στην Ευρώπη έστειλε από την Κοπεγχάγη ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, κατά τη συμμετοχή του στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε το νέο, ιδιαίτερα αυστηρό, νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Μεταξύ των βασικών διατάξεων του περιλαμβάνονται:
- Ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 έτη για όσους η αίτηση ασύλου απορρίπτεται και δεν επιστρέφουν στη χώρα προέλευσης.
- Ηλεκτρονική επιτήρηση των παράνομα εισελθόντων.
- Μείωση των παροχών για όσους διαμένουν χωρίς νόμιμο καθεστώς.
«Το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές: Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να παραμείνεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης κατά την άφιξή του στη σύνοδο.
Return hubs εκτός Ευρώπης
Κεντρικό σημείο των δηλώσεών του αποτέλεσε και η πρόταση για δημιουργία Return hubs, δηλαδή δομών επιστροφής για τους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο, εκτός όχι μόνο της Ε.Ε., αλλά και της ίδιας της ευρωπαϊκής ηπείρου.
«Αυτή είναι η συζήτησή μας. Πρέπει να γίνουν εκτός Ευρώπης… και να ενισχύσουμε τις τρίτες χώρες που θα τα φιλοξενήσουν», σημείωσε ο Υπουργός, δίνοντας το στίγμα μιας εξωστρεφούς αλλά και αμφιλεγόμενης στρατηγικής, η οποία αναμένεται να προκαλέσει ευρωπαϊκές και διεθνείς αντιδράσεις.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο αυτές οι «ριζοσπαστικές» προτάσεις συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, ο Θάνος Πλεύρης παραδέχθηκε πως πρόκειται για μεγάλη πρόκληση, αλλά διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη ακόμη και να πιέσει για αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
«Αν πρέπει να αλλάξουμε τη νομοθεσία, θα το συζητήσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι το νέο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ως μοναδικές επιλογές για τον παράνομα διαμένοντα: «Φυλακή ή επιστροφή».
Συζητήσεις με Ευρωπαίους εταίρους – Ενδιαφέρον για το ελληνικό μοντέλο
Το αυστηρό ελληνικό πλαίσιο φαίνεται πως έχει ήδη τραβήξει τα βλέμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πολλοί ομόλογοι του κ. Πλεύρη από χώρες όπως η Αυστρία, η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν διμερείς επαφές, ενώ και αντιπροσωπεία της Frontex είχε επαφή με τον Υπουργό.
Κατά τις συναντήσεις, κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και η ανάγκη για αποτρεπτικά μέτρα έναντι της παράνομης μετανάστευσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε θετική ανταπόκριση στην ελληνική πρόταση για την ενίσχυση των επιστροφών και τη δημιουργία αντικινήτρων για την παράνομη είσοδο.
Ο Θάνος Πλεύρης επισήμανε και την πίεση που δέχεται η Ελλάδα, κάνοντας ειδική αναφορά στην Κρήτη, όπου, όπως ανέφερε, «κάθε μέρα έχουμε χίλιους παράνομους μετανάστες που θέλουν να φτάσουν», και στη Λιβύη, απ’ όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένουν «3 εκατομμύρια» μετανάστες που επιδιώκουν τη δίοδο προς την Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης:
Βουλή: Δήλωση – σοκ της Κωνσταντοπούλου για τον ΠτΔ – Πώς αποκάλεσε τον Τασούλα;