Ο Νίκολα Τέσλα, ένας από τους μεγαλύτερους οραματιστές της επιστήμης, γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1856 στο χωριό Smiljan, στην επαρχία Lika της σημερινής Κροατίας. Από νεαρή ηλικία έδειξε ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά και τη μηχανική. Αφού ολοκλήρωσε τη στοιχειώδη εκπαίδευση, σπούδασε στο Πολυτεχνικό Σχολείο του Γκρατς και αργότερα στο Πανεπιστήμιο της Πράγας, ακολουθώντας μεθοδικά το μονοπάτι που θα τον οδηγούσε στη μεγάλη επιστημονική του πορεία.
Από την Ευρώπη στις ΗΠΑ
Στα πρώτα επαγγελματικά του βήματα εργάστηκε ως ηλεκτρικός μηχανικός στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία, ώσπου το 1884 πήρε την απόφαση που άλλαξε τη ζωή του: μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί, στη Νέα Υόρκη, συνεργάστηκε με τον Τόμας Έντισον, συμβάλλοντας στη βελτίωση των εφευρέσεών του. Η συνεργασία τους, όμως, υπήρξε σύντομη. Οι δύο άνδρες είχαν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία: ο πρακτικός Έντισον πίστευε στην εμπειρική μέθοδο, ενώ ο θεωρητικός Τέσλα βασιζόταν στον μαθηματικό σχεδιασμό και τη φυσική τεκμηρίωση.
Η ρήξη ήταν αναπόφευκτη και το 1885 ο Τέσλα αποχώρησε για να ιδρύσει τη δική του εταιρεία, την Tesla Arc Light Company. Εκεί άρχισε να αναπτύσσει και να κατοχυρώνει δεκάδες εφευρέσεις, συνεργαζόμενος με τον μεγιστάνα της ενέργειας Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ, ο οποίος αγόρασε τα δικαιώματα του συστήματος εναλλασσόμενου ρεύματος. Ήταν η αρχή μιας επιστημονικής επανάστασης.
Επιστημονική κληρονομιά
Ο Τέσλα δεν ήταν απλώς ένας εφευρέτης. Ήταν ένας προφήτης της τεχνολογίας, ένας άνθρωπος μπροστά από την εποχή του. Ανάμεσα στις πολυάριθμες συνεισφορές του στην επιστήμη περιλαμβάνονται:
-
το εναλλασσόμενο ρεύμα (AC)
-
το πολυφασικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας
-
το πηνίο Τέσλα
-
η ακτινογραφία
-
τα ραδιοκύματα και η ιδέα του ραδιοφώνου
-
η ασύρματη μετάδοση ενέργειας
-
το ραντάρ
Ουσιαστικά, ο Τέσλα άνοιξε τον δρόμο για τον εξηλεκτρισμό του πλανήτη και έθεσε τα θεμέλια για δεκάδες τεχνολογίες που σήμερα θεωρούμε δεδομένες.
Το 1912, η επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να του απονείμει από κοινού με τον Τόμας Έντισον το Νόμπελ Φυσικής. Ο Τέσλα, ωστόσο, αρνήθηκε την τιμή, δηλώνοντας ότι είναι προσβλητικό να μοιράζεται το βραβείο με «έναν απλό εφευρέτη».
Η πτώση και η αιωνιότητα
Η αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο επιστήμονα ξεκίνησε γύρω στο 1895, όταν, λόγω οικονομικών δυσκολιών και περιορισμένης επιχειρηματικής στήριξης, η εταιρεία του χρεοκόπησε. Ο ίδιος απομονώθηκε, έγινε εκκεντρικός και αφιέρωνε τον χρόνο του σε πειράματα με ραδιοκύματα, σεισμικά μηχανήματα και ασύρματες τεχνολογίες, πολλές εκ των οποίων παρέμειναν θεωρητικές ή ημιτελείς.
Ο Νίκολα Τέσλα πέθανε φτωχός και ξεχασμένος, σε ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, στις 7 Ιανουαρίου 1943, σε ηλικία 86 ετών. Η αναγνώριση ήρθε μετά θάνατον. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της μαγνητικής επαγωγής πεδίου (Tesla) και το επιστημονικό του έργο φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο Νίκολα Τέσλα στο Βελιγράδι, σε ένα αρχείο που περιλαμβάνει:
-
70.000 επιστολές
-
31.522 προσωπικά έγγραφα
-
5.297 τεχνικά σχέδια
-
12.832 αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών
-
1.000 φωτογραφίες
-
40 βραβεία και διπλώματα
Ο Τέσλα δεν πρόλαβε να δει τον πραγματικό αντίκτυπο των ιδεών του. Όμως, σήμερα, ο κόσμος λειτουργεί με βάση τις αρχές του νου του. Και για πολλούς, ο 21ος αιώνας είναι τελικά ο αιώνας του Νίκολα Τέσλα.