Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ ο οποίος είναι πολέμιος των μεταναστών και αυτός είναι ένας από τους λόγους που στηρίζει τον Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ, κινδύνευε να απελαθεί μαζί με τον αδελφό του στη δεκαετιά του ’90.
Όπως αποκαλύπτει η Washington Post, έφτασε το 1995 στις ΗΠΑ ως παράνομος μετανάστης και ξεκίνησε την καριέρα του ευρισκόμενος με μη νόμιμο τρόπο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο ίδιος προέβη σε διάψευση του εν λόγω δημοσιεύματος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
«Ήμουν με βίζα J-1 που μετατράπηκε σε H1-B», έγραψε για το σχετικό θέμα.
Τι λέει το δημοσίευμα
Η αμερικανική εφημερίδα στο ρεπορτάζ της γράφει πως ο Μασκ (έχει νοτιοαφρικάνικη καταγωγή) έφτασε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας το 1995 για σπουδές στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όμως ποτέ δεν ολοκλήρωσε την εγγραφή του στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του εκεί. Αντίθετα, ίδρυσε την εταιρεία λογισμικού Zip2, την οποία πούλησε το 1999 για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.
Η έλλειψη νόμιμης άδειας εργασίας προκάλεσε έντονη ανησυχία όταν η εταιρεία Mohr Davidow Ventures επένδυσε 3 εκατομμύρια δολάρια στη Zip2, με συμφωνία που απαιτούσε από τον Μασκ και τον αδερφό του Κίμπαλ να αποκτήσουν νόμιμη άδεια εργασίας μέσα σε 45 ημέρες.
Σε μια αναφορά του 2005, ο Μασκ παραδέχθηκε ότι υπέβαλε αίτηση στο Στάνφορντ απλώς για να παραμείνει στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι δεν είχε χρήματα για έρευνα ούτε νόμιμη άδεια παραμονής.
Παράλληλα, σε κατάθεση του 2009 αναφέρει ότι λίγες μέρες μετά την άφιξή του, αποφάσισε να μην παρακολουθήσει τα μαθήματα, ξεκινώντας άμεσα την εργασία του στην Zip2.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η απόφασή του αυτή τον άφησε χωρίς νομική βάση παραμονής στη χώρα.
Εκμεταλλεύτηκε την τότε χαλαρή μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ
Η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘90 για τους φοιτητές ήταν πιο χαλαρή ειδικά πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Ο Μασκ ο οποίος απέκτησε την καναδική υπηκοότητα μέσω της μητέρας του, δεν θα χρειαζόταν βίζα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να σπουδάσει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο.
Θα μπορούσε απλώς να επιδείξει έγγραφα εγγραφής σε αμερικανικό πανεπιστήμιο στους Αμερικανούς συνοριοφύλακες και να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες με το καθεστώς του φοιτητή, δήλωσαν νομικοί εμπειρογνώμονες.
Συνοπτικά για την περιουσία του Μασκ
Στα μέσα Ιανουαρίου του 2021, ο Μασκ έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, εκθρονίζοντας τoν διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon Τζεφ Μπέζος. Η περιουσία του εκτιμάται ότι αγγίζει πλέον τα 203 δισ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg’s Billionaires Index.