Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σκοπεύει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν δεν επιβάλει τους δικούς του όρους. Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα μεταφέρουν τρεις πηγές από το Κρεμλίνο στο Reuters, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ – δια του Ντόναλντ Τραμπ – απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις και βάζουν τελεσίγραφο 50 ημερών για μια συμφωνία κατάπαυσης.
Καθώς ο ρωσικός στρατός επεκτείνει τις εδαφικές του θέσεις στην ανατολική Ουκρανία, ο Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα πριν καθίσει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά την πίεση από Ουάσιγκτον και Ευρωπαίους συμμάχους, θεωρώντας ότι η ρωσική οικονομία αντέχει.
Οι απειλές του Τραμπ και η ψυχραιμία του Κρεμλίνου
Ο Ντόναλντ Τραμπ, εμφανώς ενοχλημένος από την αδιαλλαξία της Μόσχας, προειδοποίησε για ενισχυμένες κυρώσεις σε Ρωσία και χώρες που συνεχίζουν τις ενεργειακές συναλλαγές μαζί της – όπως η Κίνα και η Ινδία. Παράλληλα, ανακοίνωσε νέο σχήμα εξοπλισμού των Ευρωπαίων συμμάχων, μέσω αμερικανικών αποθεμάτων.
Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο Τραμπ άφησε και πάλι ανοιχτή την πόρτα για διάλογο με τον Πούτιν, λέγοντας πως «δεν έχει τελειώσει μαζί του».
Ο Λευκός Οίκος στέλνει διπλά σήματα και το Κρεμλίνο, με δηλώσεις Πεσκόφ και Λαβρόφ, διατηρεί ψυχρό ρεαλισμό, ζητώντας «να καταλάβει τι εννοεί ο Τραμπ με τις 50 ημέρες». Ουσιαστικά, πρόκειται για μια περίοδο χάριτος, που επιτρέπει στη Ρωσία να προελάσει στρατιωτικά όλο το καλοκαίρι.
Ο Πούτιν δεν μπλοφάρει – Και δεν σταματά με απειλές
Οι πηγές του Reuters υπογραμμίζουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν φοβάται την οικονομική πίεση. Αντιθέτως, θεωρεί πως οι κυρώσεις δεν πέτυχαν και η ρωσική οικονομία έχει ήδη προσαρμοστεί. Επιπλέον, οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεχιστούν – με ή χωρίς κυρώσεις.
Όπως χαρακτηριστικά μεταφέρεται από πηγή:
«Ο Πούτιν πιστεύει πως κανείς δεν διαπραγματεύτηκε σοβαρά μαζί του για μια βιώσιμη ειρήνη – ούτε καν οι ΗΠΑ. Εκτιμά τη σχέση με τον Τραμπ, αλλά προτεραιότητα είναι τα συμφέροντα της Ρωσίας».
Η ρωσική γραμμή και το «σχέδιο Τραμπ»
Η Μόσχα δεν κρύβει τους όρους της: Αναγνώριση των κατεχόμενων περιοχών (συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας) και δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το ίδιο πλαίσιο πρότεινε και ο Τραμπ σε παλαιότερο ανεπίσημο σχέδιο συμφωνίας – το οποίο απορρίφθηκε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Ρωσία ελέγχει περίπου 20% της ουκρανικής επικράτειας και έχει προελάσει κατά 1.415 τετρ. χλμ. τους τελευταίους μήνες. Αν η ουκρανική άμυνα καταρρεύσει, η Μόσχα ίσως προχωρήσει και δυτικότερα.
Η νέα στάση Τραμπ: από «φίλος» σε «προειδοποιητής»
Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θίχτηκε προσωπικά από τη στάση του Πούτιν. Σύμφωνα με την Washington Post, υπάρχουν τρεις λόγοι που εξηγούν τη μεταστροφή του:
- Θεώρησε ότι ο Πούτιν τον κορόιδεψε, προσποιούμενος ότι θέλει ειρήνη.
- Πίστεψε πως η αμερικανική ισχύς, όπως φάνηκε στη Μέση Ανατολή, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα και στην Ουκρανία.
- Επεξεργάζεται στρατηγική έντονης πίεσης για άμεση αποκλιμάκωση.
Η ιδέα είναι σαφής: «κλιμακώνουμε για να αποκλιμακώσουμε».
Ωστόσο, το Κρεμλίνο γνωρίζει πως η Ρωσία δεν είναι Ιράν. Και ο Πούτιν δεν υποχωρεί σε πιέσεις, όπως επιβεβαιώνει και η δήλωση Ρώσου αξιωματούχου στο Reuters:
«Ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος και ικανός για δυσάρεστα μέτρα. Αλλά ο Πούτιν προσέχει να μην τον εξοργίσει υπερβολικά».
Ο πόλεμος συνεχίζεται – μέχρι η Δύση να διαπραγματευτεί με τους όρους της Ρωσίας
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω. Αντιθέτως, χτίζει διαπραγματευτική υπεροχή στο πεδίο και υπομένει τις οικονομικές πιέσεις, αναμένοντας τη στιγμή που η Δύση θα δεχθεί να συζητήσει σοβαρά.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την άλλη, κινείται ανάμεσα στον εκβιασμό και την προσέγγιση, χωρίς όμως να αλλάζει το δεδομένο:
Η Ρωσία κερδίζει έδαφος. Και δεν φαίνεται να την σταματά τίποτα σύντομα.