Το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ που έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας μετά τις αποκαλύψεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την περίοδο 2019–2022 αποτελεί το νέο όχημα κλιμάκωσης της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει να σφίξει τον πολιτικό κλοιό γύρω από την κυβέρνηση, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο υπουργούς και υφυπουργούς που φέρονται να εμπλέκονται σε «διευθετήσεις», αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο καταγγέλλει ως πολιτικά υπεύθυνο για μια «αλυσίδα σκανδάλων».
Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην επίμαχη δικογραφία καταγράφονται συνομιλίες από κοριούς της ΕΥΠ, όπου γαλάζιοι βουλευτές και υφυπουργοί φέρονται να ζητούν από στελέχη του οργανισμού τακτοποίηση υποθέσεων ενισχύσεων, προχωρώντας – κατά την αντιπολίτευση – σε «ωμές πολιτικές παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκά κονδύλια».
ΣΥΡΙΖΑ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Σκάνδαλο Μητσοτάκη» και όχι διαχρονικές ευθύνες
Κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε από τον Πρωθυπουργό, είναι η αναφορά σε «διαχρονικές ευθύνες» γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τη διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή τη γενίκευση, αντιτείνοντας ότι η δικογραφία είναι σαφής: αφορά την περίοδο 2019–2022, δηλαδή αποκλειστικά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε:
«Η δικογραφία αυτή έχει έρθει για την περίοδο 2019–2022, άρα μιλάμε για ένα σκάνδαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες στην περίοδο αυτή».
Η επιμονή στη χρονική αποτύπωση της υπόθεσης δεν είναι τυχαία: ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να καταρρίψει το αφήγημα συμψηφισμού και να καταδείξει ότι η ευθύνη δεν είναι ούτε ιστορική, ούτε αόριστη, αλλά συγκεκριμένη και πολιτική.
Ζητούν Προανακριτική με βάση το άρθρο 86
Στο πλαίσιο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να προχωρήσει – εφόσον η δικογραφία εμπεριέχει αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα – σε αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, όπως έκανε και για την υπόθεση της σύμβασης 717 του ΟΣΕ.
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Κατ’ αντιστοιχία του προηγούμενου φακέλου, διατηρώντας την υποχρέωσή μας να μελετήσουμε, πρέπει να γίνει η έρευνα που αφορά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών», προσθέτοντας ότι η υπόθεση δεν εντάσσεται στο πλαίσιο εξεταστικής, αλλά σε διαδικασία ποινικής διερεύνησης από τη Βουλή.
Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο η πολιτική στοχοθέτηση, αλλά και η θεσμική ενεργοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται από το Σύνταγμα όταν εντοπίζεται εμπλοκή υπουργού σε υπόθεση με ποινικές διαστάσεις.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο στόχαστρο ο ίδιος ο Μητσοτάκης
Εκείνο όμως που προκαλεί την έντονη πολιτική φόρτιση στην Κουμουνδούρου είναι το ότι στο νέο αυτό σκάνδαλο θεωρούν άμεσα εμπλεκόμενο πολιτικά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Στα χείλη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται διαρκώς η φράση «είναι πολιτικά υπεύθυνος για όλα», με τον Σωκράτη Φάμελλο να απαριθμεί χαρακτηριστικά:
«Πάτσης και κόκκινα δάνεια, υποκλοπές, Ταμείο Ανάκαμψης, προσωπικά δεδομένα, Τέμπη – όλα αυτά έχουν ένα όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης».
Το επιχείρημα που αναπτύσσει η αντιπολίτευση είναι ότι όλα τα μεγάλα σκάνδαλα της τελευταίας πενταετίας έχουν κοινό παρονομαστή την ηγεσία του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία είτε αποσιωπά είτε καλύπτει τις αποκαλύψεις.
Εκτός κάδρου ο Βασίλης Κόκκαλης
Την ίδια ώρα, εκτός του βασικού κάδρου των ερευνών φαίνεται πως μένει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, το όνομα του οποίου εμφανίστηκε στη δικογραφία, χωρίς ωστόσο να στοιχειοθετείται οποιαδήποτε παράνομη παρέμβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κοριός της ΕΥΠ τον κατέγραψε να ζητά την καταβολή επιδότησης σε κτηνοτρόφο, ο οποίος είχε δικαιωθεί δικαστικά αλλά πα παρέμενε απλήρωτος επί μια δεκαετία. Ο ίδιος με δήλωσή του υποστήριξε ότι στόχος του ήταν να υπερασπιστεί ένα δίκαιο αίτημα πολιτών, καλώντας την κυβέρνηση να μην κουκουλώσει άλλη μία υπόθεση.
«Εμείς θα δώσουμε μάχη χαρακωμάτων για να μην θαφτεί το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως συνέβη με τη σύμβαση 717», υπογράμμισε ο βουλευτής.