«Άνθρακες ο θησαυρός» του Φορντό, λέει η Τεχεράνη, καθώς φυγάδευσε το πυρηνικό υλικό σε μυστικές τοποθεσίες νωρίτερα. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, μπαίνοντας πλέον σε αχαρτογράφητα νερά.
Toυ Χρυσόστομου Λουκά
Ο Τραμπ «πάτησε» τελικά το κουμπί και με νυκτερινές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησε επιχειρήσεις καταστροφής των τριών κύριων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν: το Φορντό, το Νατάνζ και του Εσφαχάν.
Ειδικά για το θωρακισμένο μέσα σε βουνό, υπόγειο «φρούριο» του Φορντό, χρησιμοποιήθηκαν πολλές ισχυρές διατρητικές βόμβες «M.O.P», εφόσον οι πυρηνικές εγκαταστάσεις βρίσκονταν σε βάθος 80 μέτρων. Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις κατέστρεψαν επιτυχώς αυτές τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Διέσωσε η Τεχεράνη το πυρηνικό της υλικό πριν την επίθεση;
Παραμένει άγνωστος ο βαθμός επιτυχίας των αμερικανικών επιθέσεων. Οι δορυφορικές φωτογραφίες καταδεικνύουν πράγματι μια βομβαρδισμένη εγκατάσταση πάνω στο βουνό. Εκτός αυτού, η Τεχεράνη αποκάλυψε ότι δυο 24ωρα πριν την αμερικανική επίθεση, είχε αφαιρέσει το σχάσιμο υλικό από το Φορντό και το είχε μεταφέρει ήδη σε άλλες μυστικές τοποθεσίες.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο αμφισβήτησε τους ιρανικούς ισχυρισμούς, λέγοντας ότι το εμπλουτισμένο ουράνιο φυλάσσονταν στην εγκατάσταση του Εσφαχάν, η οποία και χτυπήθηκε.
Δορυφορικές φωτογραφίες πάντως, πράγματι κατέγραψαν δεκάδες φορτηγά στο Φορντό, 48 ώρες νωρίτερα, που ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά υλικού, όπως και εργασίες οχύρωσης των εισόδων του Φορντό, με επιχωματώσεις.
«Η διπλωματία δεν παραμένει επιλογή»
Τα μάτια όλων τώρα είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις της Τεχεράνης.
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί δήλωσε ότι το παράθυρο της διπλωματίας παραμένει προς ώρας κλειστό, ενώ διεξάγει επαφές με συμμαχικές χώρες όπως Ρωσία- Τουρκία, εξασφαλίζοντας διεθνή στήριξη.
Ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ πρέπει «να λάβουν απάντηση» για το πλήγμα πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενώ η ιρανική βουλή ψήφισε υπέρ του κλεισίματος των στενών του Ορμούζ, απειλώντας με έμφραγμα τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Καθεστωτικές πηγές στην Τεχεράνη εξηγούσαν στο «Non Papers» ότι υπάρχει πλέον «πάτημα» για τον τερματισμό του πολέμου, εφόσον το επίδικο ήταν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις που πλέον καταστράφηκαν.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν όμως πως πρώτα θα πρέπει να υπάρξουν αντίποινα, με το βλέμμα και σε αμερικανικούς στόχους της περιοχής, που όμως θα πρέπει να είναι οριοθετημένα και δε θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Μια εκτίμηση που βλέπει το Ιράν να ζυγίζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του, ενεργοποιώντας συμμάχους όπως Ιράκ, Υεμένη κ.ο.κ.
Όσο για το κλείσιμο του Ορμούζ, φαίνεται να μπαίνει στο τραπέζι ως μέσο πίεσης της Δύσης περισσότερο παρά ως ειλημμένη απόφαση.
Ταυτόχρονα, οι καταστροφικές πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ συνεχίζουν να προκαλούν δεκάδες θύματα σε Τελ Αβίβ, Χάιφα και αλλού.
Ενώ χώρες της Μέσης Ανατολής βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, ειδικά εάν φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, υπό το φόβο ιρανικών αντιποίνων.
Το βέβαιο είναι πως είναι νωρίς ακόμα για την όποια αποκλιμάκωση, με το θερμόμετρο στη ευρύτερη περιοχή να χτυπάει κόκκινο το προσεχές διάστημα.