«Ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης πριν το 2015, εξαπάτησε τον ελληνικό λαό. Ήταν ένας κακός πρωθυπουργός που προκάλεσε ένα τρίτο μνημόνιο, αχρείαστο παντελώς, και οδήγησε τη χώρα στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη. Και πιστεύω ότι ήταν και ένας κακός αρχηγός της αντιπολίτευσης από το 2019 και μετά, διότι αν ήταν καλύτερος προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα πήγαινε από το 32% στο 17%». Η παραπάνω δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ερμηνεύθηκε από αρκετούς με δυο τρόπους:
- επιβεβαίωση της προτίμησης του Αλέξη Τσίπρα ως βασικού (εύκολου;) αντιπάλου και
- ανησυχία για την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού στην πολιτική αρένα.
Του Βαγγέλη Παπαδημητρίου
«Φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλά εσωτερικά μέτωπα και όλα με πρώην πρωθυπουργούς», σημείωνε δηκτικά έμπειρος πολιτικός παράγων, υπονοώντας εκτός του Αλέξη Τσίπρα και τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμάρα αλλά και αίφνης τον Κώστα Σημίτη!
Ανεξαρτήτως των μετώπων-εσωτερικών και μη-που άνοιξε χθες ο πρωθυπουργός, πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν πως η ενδεχόμενη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, θα προκαλέσει σοκ και δέος στο μεγάλο «δάσος» του πολιτικού γιγνεσθαι και όχι αποκλειστικά και μόνον στην κεντροαριστερά.
Πολλοί θεωρούν πως η πρόσφατη δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου πως «θα κάνει αίσθηση σε όλη την αντιπολίτευση η δική του κάθοδος. Θα βάλει θέμα σε όλη την αντιπολίτευση» συμπληρώνοντας ότι «είναι νέος, έχει δυνατότητες, έχει κυβερνήσει, θα αξιοποιήσει την αδυναμία των άλλων να εμφανιστούν ως εναλλακτική λύση» αποτελεί αιχμή εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.
Την ίδια στιγμή αρκετοί πιστεύουν πως και εντός των τειχών της αριστεράς η αναμονή είναι μεγαλύτερη. Οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς ενώ αποτιμώνται ως θετικές αναφορικά με το περιεχόμενο τους, δεν αποκλείουν οι ίδιοι κύκλοι, να υποκρύπτουν και μια «ταχύτητα» μεγαλύτερη προκειμένου να έχει διαμορφωθεί έδαφος αμυντικό για τις όποιες εξελίξεις.
Έμπειροι αναλυτές της κοινής γνώμης εκτιμούν πως η ενδεχόμενη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, θα συμπαρασύρει το σύνολο της κεντροαριστεράς και ταυτοχρόνως θα αναδιατάξει το σύνολο του πολιτικού χάρτη, τα νερά του οποίου προσώρας είναι βαλτωμένα.
Λένε, μάλιστα, πως η δεξαμενή ψήφων προς τον πρώην πρωθυπουργό είναι μεγαλύτερη των πέντε κομμάτων. Και κυρίως τις ανακατατάξεις στο εσωτερικό των κομμάτων! Με ό,τι δύναται να σημαίνει αυτό και για το, προ της προεκλογικής περιόδου, κλίμα αλλά και για την επόμενη ημέρα της εθνικής κάλπης.
Στο βαθμό βέβαια που οι επιλογές του ανακοινωθούν ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών.