Την κατάρρευση παραδοσιακών θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια προέβλεψε ο CEO της Anthropic, Ντάριο Αμοντέι, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς κυβερνήσεις και επιχειρηματικά στελέχη. Όπως είπε, «μία στις δύο νέες θέσεις για νέους εργαζομένους θα εξαφανιστεί λόγω της τεχνητής νοημοσύνης».
Ο ίδιος κάλεσε τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν την κατάσταση προνοητικά, λέγοντας ότι «αν συνεχίσουμε να αγνοούμε την επίδραση της AI, θα βρεθούμε μπροστά σε κοινωνικά και οικονομικά σοκ».
Η τεχνολογία αντικαθιστά ανθρώπους
Τα τελευταία χρόνια, τεχνολογίες όπως τα λογισμικά αυτοματισμού και τα ρομπότ αναλαμβάνουν ρόλους που παλαιότερα απαιτούσαν ανθρώπινη παρουσία. Όπως παραδέχονται στελέχη από εταιρείες-κολοσσούς όπως η JPMorgan Chase και η Ford, πολλές εσωτερικές λειτουργίες γίνονται πιο “λεπτές”, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό.
Ο Τζιμ Φάρλεϊ (CEO της Ford Motor) δήλωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα αφαιρέσει πίσω από το παραβάν πολλούς υπαλλήλους γραφείου – ειδικά σε θέσεις διοικητικής υποστήριξης». Παρόμοια δήλωση έκανε και ο CEO της Shopify, Τόμπι Λούτκε, λέγοντας: «Είναι ψευδαίσθηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα έχει κόστος. Δεν θα γίνουν προσλήψεις για νέες θέσεις, εκτός κι αν το AI δεν μπορεί να τις κάνει».
Τεχνητή Νοημοσύνη: Παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις
Το φαινόμενο έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Στις ΗΠΑ, οικονομικοί και τεχνολογικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ήδη από το 2025, πάνω από 300.000 θέσεις ανά έτος θα χάνονται ή θα αντικαθίστανται από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, παραδέχτηκε πρόσφατα πως «η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει φτιαχτεί για να διατηρεί τις δουλειές, αλλά για να κάνει πιο αποτελεσματικά τις λειτουργίες». Κι αυτό, όπως υποστηρίζει, «δεν σημαίνει μόνο νέες ευκαιρίες, αλλά και ριζική αλλαγή στον χάρτη της απασχόλησης».
Τεχνητή Νοημοσύνη: Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα
Αναλυτές επισημαίνουν ότι απαιτείται εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού σε νέες ψηφιακές δεξιότητες, ενίσχυση της νομοθεσίας για την εργασία και στρατηγικά μέτρα από τα κράτη. Οι ειδικοί προτείνουν τη δημιουργία «ανθρώπινων φίλτρων» στην ανάπτυξη της AI και τη συν-ρύθμιση με κυβερνήσεις και κοινωνία.
Ο φόβος ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και θα υπονομεύσει την ανθρώπινη εργασία δεν είναι πια σενάριο επιστημονικής φαντασίας – είναι το επόμενο στάδιο της παγκόσμιας αγοράς.