Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικαλείται τον Νόμο περί Διεθνών Έκτακτων Οικονομικών Εξουσιών (IEEPA) για την επιβολή δασμών. Υπερβαίνει όμως την εξουσία που του έχει διαθέσει το Κογκρέσο λένε νομικοί και όσοι πλήττονται από την επιβολή μέτρων επαχθών και στο εσωτερικό της χώρας.
του Χρυσόστομου Λουκά
Δεκάδες είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις σε αμερικανικά δικαστήρια που προσπαθούν να ακυρώσουν τους δασμούς του Τραμπ προς τρίτες χώρες.
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων , που καλούνται να επωμιστούν ασήκωτα βάρη από την μετακύλιση κόστους σε δασμολογημένες εισαγωγές , πάνε την διοίκηση Τραμπ στα δικαστήρια.
Δικαστικός ξεσηκωμός
Τον περασμένο Μάιο μάλιστα το δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ ακύρωσε τους «ανταποδοτικούς δασμούς» του Τραμπ σε Καναδά, Μεξικό και Κίνα αποφασίζοντας ότι η κυβέρνηση υπερέβη την εξουσία που της δίνει ο νόμος IEEPA για την ρύθμιση εισαγωγών μέσω δασμολόγησης.
Ακόμα χειρότερα για τη διοίκηση, το δικαστήριο ακύρωσε και το σκεπτικό της κυβέρνησης περί επιβολής δασμών σε χώρες που κατηγορούνται για συμβολή στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Διότι που απλά, σύμφωνα με το δικαστήριο, οι δασμοί δεν αντιμετωπίζουν το εν λόγω πρόβλημα.
Αμέσως η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε και πήρε από το Εφετείο αναστολή εκτέλεσης της απόφασης, με την υπόθεση να συνεχίζεται στις δικαστικές αίθουσες αυτήν την Πέμπτη.
Ο νόμος IEEPA εξουσιοδοτεί τον αμερικανό πρόεδρο να αντιμετωπίζει εθνικές έκτακτες ανάγκες που προέρχονται από «ασυνήθιστες και έκτακτες απειλές από το εξωτερικό».
Αλλάζει τακτική ο Τραμπ
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους στις ΗΠΑ που μίλησαν στο δίκτυο CNBC, η επιβολή δασμών ή φόρων πουθενά δεν αναφέρεται στον νόμο αυτό και ουδέποτε εξουσιοδοτήθηκε Πρόεδρος να επιβάλλει δασμούς με βάση αυτήν την νομοθεσία.
Θεωρείται δεδομένο ότι και εδώ θα κληθεί να αποφανθεί τα Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο με την συντηρητική του φιλο-τραμπική πλειοψηφία.
Αναλυτές πάντως επιμένουν ότι ακόμα και εκεί οι δασμοί Τραμπ που βασίζονται στον συγκεκριμένο νόμο θα κηρυχθούν… παράνομοι!
Είναι ενδιαφέρον λοιπόν, και ενώ εκκρεμούν δεκάδες ανάλογες υποθέσεις κατά των δασμών, ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν μιλάει πλέον για τον νόμο IEEA.
Αντιθέτως στις δεκάδες επιστολές προς ξένες κυβερνήσεις για επιβολή ασήκωτων δασμών από 1ης Αυγούστου, κάνει λόγο για «διμερείς εμπορικές συμφωνίες».
Ουσιαστικά βγάζοντας από το κάδρο την νομική βάση στην οποία στηρίζονται οι δασμοί, εφόσον αυτή κινδυνεύει να… χαθεί.
Το λαϊκιστικό κίνημα MAGA βέβαια ουδόλως ενδιαφέρεται εάν οι δασμοί του Τραμπ είναι νομικά ανυπόστατοι.
Οι κυβερνήσεις όμως που σπεύδουν να τους αποδεχτούν, πως θα φανούν άραγε στους δικούς τους ψηφοφόρους εάν οι δασμοί αποδειχτούν… χαράτσι και με τη βούλα του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ;