Οι δασμοί του προέδρου Τραμπ έχουν υποτίθεται στόχο να ενισχύσουν την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή. Στον τομέα της σοκολάτας, ωστόσο, συμβαίνει το αντίθετο: αυξάνουν το κόστος εισαγωγής της πρώτης ύλης, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εργοστασίων σε σχέση με τις καναδικές και μεξικανικές μονάδες που προμηθεύουν την αγορά των ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters, το πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ – Μεξικού – Καναδά (USMCA), η οποία παραμένει σε ισχύ σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ, ο Καναδάς και το Μεξικό μπορούν να εξάγουν σοκολάτα στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς, ανεξαρτήτως της προέλευσης του κακάο.
Ο Καναδάς δεν επιβάλλει κανέναν δασμό στις εισαγωγές ακατέργαστου ή ημικατεργασμένου κακάο όπως το βούτυρο ή η σκόνη κακάο, ενώ το Μεξικό καλλιεργεί τις δικές του ποικιλίες.
Αυτό σημαίνει ότι τα εργοστάσια βόρεια και νότια των αμερικανικών συνόρων μπορούν να παράγουν πιο φθηνά από τις εγχώριες αμερικανικές μονάδες, οι οποίες πλέον υπόκεινται σε δασμούς 10%-25% για τις εισαγωγές κακάο. Τα ποσοστά αυτά ενδέχεται να αυξηθούν στο 35% την 1η Αυγούστου.
Η κορυφαία αμερικανική εταιρεία σοκολάτας Hershey, η οποία παράγει κυρίως στις ΗΠΑ αλλά διατηρεί εργοστάσια και στον Καναδά και το Μεξικό, εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει κόστος 100 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω δασμών το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, εφόσον οι επιβαρύνσεις παραμείνουν.
Μικρότερες εταιρείες όπως η Taza Chocolate, με έδρα το Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης, που παράγει σοκολάτα εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ με εισαγόμενο κακάο, δεν έχουν εναλλακτικές. Τον Μάιο, η Taza αναγκάστηκε να πληρώσει 24.124 δολάρια σε δασμούς για ένα κοντέινερ κακάο από την Αϊτή, σύμφωνα με τιμολόγιο της Τελωνειακής Υπηρεσίας. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Άλεξ Γουίτμορ δήλωσε ότι το επόμενο φορτίο από τη Δομινικανή Δημοκρατία θα επιβαρυνθεί με πάνω από 30.000 δολάρια σε δασμούς.
Oρισμένοι Καναδοί παραγωγοί εκμεταλλεύονται την ευκαιρία που δημιουργούν οι δασμοί
«Για μια εταιρεία του μεγέθους μας, αυτό ισοδυναμεί με απώλεια κερδοφορίας. Οπότε η πρώτη σκέψη είναι: οι κανόνες άλλαξαν, πρέπει να δημιουργήσουμε τη φθηνότερη λύση για τον καταναλωτή», είπε ο Γουίτμορ. Αρχικά εξέτασε το ενδεχόμενο να μεταφέρει μέρος της παραγωγής του στον Καναδά ώστε να επωφεληθεί από τους όρους της USMCA, σενάριο που εντέλει απέρριψε λόγω του υψηλού κόστους και της αβεβαιότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
«Αυτή τη στιγμή, το περιβάλλον είναι τόσο αβέβαιο που απλώς σκύβουμε το κεφάλι και ελπίζουμε να περάσει», είπε. «Πολλοί από εμάς τους επιχειρηματίες είμαστε σχεδόν παγωμένοι». Τα τελωνειακά στοιχεία που συγκέντρωσε το Trade Data Monitor (TDM) για λογαριασμό του Reuters δείχνουν ότι οι εξαγωγές σοκολάτας από τον Καναδά προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 10% σε όγκο στο πεντάμηνο έως τα τέλη Μαΐου, κάτι που δείχνει ότι ορισμένοι Καναδοί παραγωγοί εκμεταλλεύονται την ευκαιρία που δημιουργούν οι δασμοί.
Οι εταιρείες που επωφελούνται είναι κυρίως Καναδοί και Μεξικανοί υπεργολάβοι σοκολάτας ή πολυεθνικές όπως η Barry Callebaut (BARN.S), η οποία έχει σημαντική παρουσία στον Καναδά και το Μεξικό. Οι εργολάβοι σοκολάτας παράγουν ακατέργαστη σοκολάτα την οποία τα αμερικανικά εργοστάσια μεταποιούν και διανέμουν ως «αμερικανική σοκολάτα».
Σημειώνεται πως η αγορά σοκολάτας στις ΗΠΑ – στον μεγαλύτερο καταναλωτή σοκολάτας παγκοσμίως – αποτιμάται στα 25–30 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα TD Cowen. Οι εισαγωγές από τον Καναδά, κορυφαίο προμηθευτή, καλύπτουν περίπου το 10% αυτής της αγοράς, ενώ οι αντίστοιχες από το Μεξικό καλύπτουν περίπου το 2,5%.