Νέα αξιολόγηση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Εκτίμησης Κινδύνων (BfR) αποκαλύπτει ότι η πιο σταθερή καθημερινή συνήθεια εκατομμυρίων ενηλίκων, ο καφές, συμβάλλει μετρήσιμα στη διατροφική έκθεση σε μόλυβδο, ένα μέταλλο χωρίς βιολογική λειτουργία και με αποδεδειγμένους κινδύνους για την υγεία. Τα νέα στοιχεία, βασισμένα στη μελέτη BfR-MEAL, θέτουν τους επιστήμονες σε συναγερμό, τονίζοντας την ανάγκη για συνολική μείωση της έκθεσης.
Η εκτίμηση του BfR βασίστηκε στην ανάλυση τροφίμων που αγοράστηκαν από την αγορά, μαγειρεύτηκαν και αναλύθηκαν για την περιεκτικότητά τους σε μόλυβδο, σε συνδυασμό με δεδομένα κατανάλωσης από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Για τους ενήλικες, η κατηγορία «καφές – κακάο – τσάι» αντιπροσωπεύει περίπου το 16% της συνολικής διατροφικής πρόσληψης μολύβδου, με τον καφέ να ξεχωρίζει ως η κυριότερη πηγή εντός αυτής της κατηγορίας.
Το Ινστιτούτο διευκρινίζει ότι αυτό δεν καθιστά τον καφέ «επικίνδυνο» μεμονωμένα, αλλά η υψηλή συχνότητα κατανάλωσής του τον καθιστά βασικό συντελεστή στο συνολικό διατροφικό φορτίο μολύβδου. Άλλες σημαντικές πηγές έκθεσης είναι τα δημητριακά και τα προϊόντα τους, το νερό και ροφήματα με βάση το νερό, καθώς και τα σύνθετα γεύματα (έτοιμα φαγητά).
Παρά τη μετρήσιμη συμβολή του καφέ στην έκθεση των ενηλίκων (μέση πρόσληψη: 0,08–0,09 μg/kg/ημεˊρα), τα βρέφη και τα μικρά παιδιά παραμένουν η πιο ευάλωτη ομάδα. Τα παιδιά ηλικίας 0–2 ετών προσλαμβάνουν 4–5 φορές περισσότερο μόλυβδο ανά κιλό σωματικού βάρους από τους ενήλικες. Για τα βρέφη κάτω του ενός έτους, η πρόσληψη αγγίζει τα 0,27–0,35 μg/kg/ημεˊρα, επίπεδα που πλησιάζουν το όριο στο οποίο έχουν καταγραφεί επιπτώσεις στον δείκτη νοημοσύνης (IQ). Το BfR τονίζει ότι τα περιθώρια ασφαλείας είναι εξαιρετικά χαμηλά και ακόμη και μικρές αυξήσεις στην έκθεση θεωρούνται ανησυχητικές.
Το συμπέρασμα του BfR είναι σαφές: ο καφές δεν είναι ο «ένοχος» της μόλυνσης, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο. Παρά τη θεαματική μείωση της έκθεσης τις τελευταίες δεκαετίες, ο μόλυβδος παραμένει σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας. Η σωρευτική δράση του μετάλλου σημαίνει ότι δεν υπάρχει πραγματικά ασφαλές όριο έκθεσης.
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση, απαιτείται συνολική στρατηγική με:
-Συνεχή και καλύτερη παρακολούθηση των επιπέδων μολύβδου.
-Αυστηρότερους ελέγχους σε τρόφιμα και πόσιμο νερό.
-Ενημέρωση των καταναλωτών για τις πηγές μόλυνσης.
-Ειδικές πολιτικές για τη μέγιστη προστασία των βρεφών, των παιδιών και των εγκύων.
Ο μόλυβδος παραμένει μια σιωπηλή απειλή που απαιτεί διαρκή προσοχή, ειδικά όταν διακυβεύεται η υγεία των παιδιών.
Διαβάστε επίσης:
Σαντορίνη: Γιγάντιο κύμα μάγματος η αιτία των σεισμών
Eurovision 2026: Αλλαγές με στόχο «διαφάνεια, ισορροπία και προστασία της ακεραιότητας του θεσμού»










