Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να διώχνουν τις μύγες μακριά από τα τρόφιμα, και η σκέψη των σκουληκιών στους κάδους απορριμμάτων είναι αρκετή για να ανατριχιάσει οποιονδήποτε.
Ωστόσο, μια χούφτα δημοτικών συμβουλίων έχουν αγκαλιάσει τα σκουλήκια – πιο επίσημα γνωστά ως προνύμφες μυγών – και την προτίμηση τους για το σάπιο φαγητό.
…και οι μύγες υποψήφιες για την επεξεργασία απορριμάτων τροφίμων
Μια θηλυκή μύγα μπορεί να γεννήσει περίπου 500 αυγά κατά τη διάρκεια της μέσης διάρκειας ζωής της, η οποία διαρκεί 21 ημέρες, επομένως έχουν να κάνουν με περισσότερες από τρία εκατομμύρια προνύμφες το μήνα, οι οποίες μπορούν να καταναλώσουν περισσότερους από 11 τόνους τροφικών αποβλήτων τις πρώτες, πιο πεινασμένες ημέρες της ζωής τους. Είναι η τεράστια όρεξη αυτών των μικροσκοπικών πλασμάτων που τα καθιστά τόσο εξαιρετικούς υποψήφιους για την επεξεργασία των απορριμμάτων τροφίμων.
Αυτή η μελέτη δείχνει ένα σμήνος από αυτά να καταστρέφουν μια πίτσα 16 ιντσών σε μόλις δύο ώρες.
Το κόλπο είναι να τα θανατώσετε πριν μεταμορφωθούν σε ώριμες μύγες. Με αυτόν τον τρόπο, οι προνύμφες μύγας που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες μπορούν να μετατραπούν σε πρωτεϊνικά προϊόντα για χρήση σε ζωοτροφές ή βιομηχανική χρήση.
Επίσης, η κοπριά τους, γνωστή ως frass, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.
Ωστόσο, οι κανονισμοί υγείας και ασφάλειας της ΕΕ σημαίνουν ότι οι προνύμφες μυγών που τρέφονται με απορρίμματα κουζίνας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βρώσιμα προϊόντα εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς θα μπορούσε να υπάρξει διασταυρούμενη μόλυνση από υπολείμματα κρέατος και ψαριών.
Οι πρώτες δοκιμές σε Αυστραλία και Κένυα
Στην Κένυα, το Project Mila είναι μια κοινωνική επιχείρηση που χρησιμοποιεί προνύμφες μυγών για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων στη Μομπάσα, ενώ παράλληλα παρέχει φράσσο ως λίπασμα στους τοπικούς αγρότες.
Ωστόσο, υπάρχουν μόνο λίγα δημοτικά συμβούλια που έχουν υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο επεξεργασίας των αποβλήτων τροφίμων.
Η Goterra στην Αυστραλία χρησιμοποίησε προνύμφες μυγών για να βοηθήσει το Σίδνεϊ να ξεπεράσει τα απόβλητα τροφίμων, στο πλαίσιο μιας περιορισμένης δοκιμής που ξεκίνησε φέτος.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η Goterra συνεργάζεται επίσης με τρεις δήμους που αποτελούν μέρος του γειτονικού Περιφερειακού Συμβουλίου Queanbeyan-Palerang, ανακυκλώνοντας περίπου 10 τόνους απορριμμάτων τροφίμων.