Η αντιπαράθεση για τις ευθύνες γύρω από τις κακοδιαχειρίσεις και τις καταγγελλόμενες παρατυπίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μπαίνει πλέον στο κοινοβουλευτικό πεδίο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν χωριστά αιτήματα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, την ώρα που η κυβέρνηση απαντά με πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα εξετάσει διαχρονικά τις παθογένειες από τη σύσταση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 έως σήμερα.
Ποια είναι η διαδικασία στη Βουλή
Η κοινοβουλευτική διαδικασία περιλαμβάνει συνεδρίαση της Ολομέλειας, στην οποία θα τεθεί προς ψήφιση η πρόταση της κυβέρνησης για την Εξεταστική Επιτροπή. Η ψηφοφορία σε αυτή την περίπτωση είναι φανερή, χωρίς κάλπη και χωρίς ψηφοδέλτια. Η πρόταση εγκρίνεται εφόσον συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων (τουλάχιστον 120 βουλευτές, δηλαδή 2/5 του Σώματος).
Αντιθέτως, για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, απαιτούνται τουλάχιστον 151 θετικές ψήφοι, δηλαδή η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι η Εξεταστική Επιτροπή ερευνά πολιτικές ευθύνες, αλλά μπορεί να προκύψουν και ποινικές ενδείξεις. Στην περίπτωση που υπάρξουν τέτοιες ενδείξεις, τότε μπορεί να ακολουθήσει αίτημα για Προκαταρκτική Επιτροπή, αρμόδια για την ποινική διερεύνηση.