Στις 05:00 (ώρα ανατολικών ΗΠΑ, 12:00 ώρα Ελλάδας) άνοιξαν οι κάλπες στην πολιτεία του Βερμόντ για τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα Τρίτη (5.11.24) στις ΗΠΑ με μονομάχους την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Δεκάδες είναι οι πολίτες που έσπευσαν να ψηφίσουν για τις εκλογές στα εκλογικά κέντρα της πρωτεύουσας Μονπελιέ αλλά και των άλλων πόλεων της πολιτείας στις βορειοανατολικές ΗΠΑ που συνορεύει με τον Καναδά.
Στις 06:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) θα ανοίξουν οι κάλπες στο Κονέκτικατ, στο Κεντάκι, στο Μέιν, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη και τη Βιρτζίνια.
Στις 06:30 (13:30) εκκινεί η εκλογική διαδικασία στη Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο και τη Δυτική Βιρτζίνια.
Στις 07:00 (14:00) ανοίγουν οι κάλπες σε Αλαμπάμα, Ντελάγουερ, Περιφέρεια Κολούμπια, Φλόριντα, Τζόρτζια, Νιου Χάμπσιρ, Ιλινόι, Ιντιάνα, Κάνσας, Λουιζιάνα, Μέριλαντ, Μασσαχουσέτη, Μίσιγκαν, Μισούρι, Πενσιλβάνια, Ρόουντ Άιλαντ, Νότια Καρολίνα και Γουαϊόμινγκ.
Στις 08:00 (15:00) ανοίγουν οι κάλπες σε Αριζόνα, Αϊόβα, Μινεσότα, Μισσισίπι, Οκλαχόμα, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα, Τενεσί, Τέξας και Γουϊσκόνσιν.
Θα ακολουθήσουν σταδιακά οι υπόλοιπες πολιτείες με τη Χαβάη να είναι η τελευταία στις 12:00 (19:00 ώρα Ελλάδας) όπου θα ανοίξουν οι κάλπες.
Κάμαλα Χάρις: «Κάθε ψήφος μετράει»
«Κάθε ψήφος μετράει», παροτρύνει τους ψηφοφόρους η υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ενώ ο αντίπαλός της, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, υπόσχεται να οδηγήσει σε «νέες κορυφές».
Αυτές ήταν οι τελευταίες στιγμές μιας κούρσας για τον Λευκό Οίκο που έκοβε την ανάσα, με τους δύο υποψηφίους να μιλούν στις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις τους, ακριβώς πριν από μια ψηφοφορία με κρίσιμα διακυβεύματα για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.
«Αυτές μπορεί να είναι από τις πιο αμφίρροπες εκλογές στην ιστορία. Κάθε ψήφος μετράει», προειδοποίησε η 60χρονη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε μιλώντας από τη Φιλαδέλφεια, στην Πενσιλβάνια, μερικές μόνον ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες.
Τραμπ: «Θα οδηγήσω την Αμερική και τον κόσμο» σε νέες κορυφές»
Από το Μίσιγκαν, ο 78χρονος πρώην πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση να «οδηγήσει την Αμερική και τον κόσμο» σε «νέες κορυφές». Γεμάτος αυτοπεποίθηση, διαβεβαίωσε πολλές φορές ότι «βρίσκεται σε καλή θέση» για να κερδίσει τις εκλογές.
Και οι δύο υποψήφιοι δηλώνουν βέβαιοι για τη νίκη τους και, αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις, όλα θα εξαρτηθούν από μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους μόνον σε 7 πολιτείες, τις λεγόμενες αμφίρροπες (swing states), οι οποίες πιστεύεται ότι θα κρίνουν το αποτέλεσμα.
Νικητής όποιος συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες
Οι ΗΠΑ, μια ομοσπονδιακή χώρα, έχει ένα έμμεσο καθολικό εκλογικό σύστημα, στο οποίο νικητής στέφεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει πλειοψηφία τουλάχιστον 270 από τους 538 εκλέκτορες.
Λογικό ήταν επομένως στην Πενσιλβάνια, η οποία δίνει τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων από τις «swing states», να ρίξουν ιδιαιτέρως το βάρος τους στο τέλος της προεκλογικής τους εκστρατείας και οι δύο υποψήφιοι.
Η Ιβόν Τίνσλεϊ, μια 35χρονη λογίστρια στην πολιτεία αυτή πήγε χθες το βράδυ για να δει την αντιπρόεδρο, λέγοντας ότι ονειρεύεται μια «επιστροφή στη φυσιολογική ζωή».
«Έχουμε τη δυνατότητα να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα σε μια δεκαετία πολιτικού σχεδίου που καθοδηγείτο από τον φόβο και τον διχασμό. Φτάνει πια», δήλωσε απηχώντας τις θέσεις της Χάρις, πρώην εισαγγελέως και στη συνέχεια Γερουσιαστή της Καλιφόρνιας με πατέρα Τζαμαϊκανό και μητέρα Ινδή.
Για την τελευταία της προεκλογική συγκέντρωση, στην οποία σύμφωνα με το προεκλογικό της επιτελείο μετείχαν 30.000 άνθρωποι, η Χάρις είχε επιλέξει προσεκτικά το σκηνικό.
Μίλησε στην Φιλαδέλφεια, λίκνο της αμερικανικής δημοκρατίας, από σημείο που έχει απαθανατιστεί στην ταινία «Rocky», θέλοντας να θεωρηθεί «ένα σύμβολο γι’ αυτούς που θεωρούνται οι χαμένοι στην αρχή και που σκαρφαλώνουν ως τη νίκη».
Λίγο νωρίτερα, η σταρ Lady Gaga είχε από σκηνής παροτρύνει τον κόσμο να ψηφίσει την Κάμαλα Χάρις, τονίζοντας ότι «οι γυναίκες θα συμμετάσχουν στην απόφαση» που θα παρθεί σήμερα. Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση είναι μεγάλο θέμα της εκστρατείας της αντιπροέδρου.
Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρόεδρος τροφοδότησε περαιτέρω τις εντάσεις σε μια πολωμένη χώρα, αρχίζοντας ξανά να αμφισβητεί την ακεραιότητα των εκλογικών διαδικασιών. Το επιτελείο της Χάρις δήλωσε ότι «περιμένει» πως ο Ρεπουμπλικανός θα ανακηρύξει πρόωρα τη νίκη του, όπως είχε κάνει το 2020.
Ο πρώην μεγιστάνας των ακινήτων, που χαρακτηρίζει τους αντιπάλους του «εσωτερικούς εχθρούς», είναι «φασίστας» που τρέφεται από τη δίψα για εκδίκηση και διεκδικεί «εξουσία άνευ ορίων», κατηγορούν οι Δημοκρατικοί.
Ωστόσο στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, οι Τραμπιστές δεν πτοούνται.
Ο Ίθαν Γουελς, 19χρονος υπάλληλος εστιατορίου, εκφράζει τον ενθουσιασμό του: «Όταν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος, κανένας δεν τα έβαζε με την Αμερική», λέει.
Σχεδόν 80 εκατομμύρια Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και η Κάμαλα Χάρις, έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων, σε σύνολο 244 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Ο Τραμπ αναμένεται να ψηφίσει δια ζώσης σήμερα κοντά στην κατοικία του στην Φλόριντα.
Η συνέχεια παραμένει άγνωστη.
Ο Τραμπ δεν αναγνώρισε ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020, μετά τις οποίες οι υποστηρικτές του επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.
Τουλάχιστον τρεις πολιτείες, αυτή της Ουάσινγκτον, της Νεβάδα και του Όρεγκον, έχουν κινητοποιήσει τους εφέδρους της Εθνοφρουράς. Σε άλλα μέρη της χώρας, κάποια εκλογικά τμήματα θα παρακολουθούνται από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) και ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες.
Στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, μεταλλικοί φράκτες έχουν στηθεί γύρω από τον Λευκό Οίκο, το Καπιτώλιο και άλλες «ευαίσθητες» εγκαταστάσεις.