Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας παραμένει η διαχείριση του μεταναστευτικού, λόγω των αυξημένων ροών που καταγράφονται από την Λιβύη προς την Κρήτη, προκαλώντας εκ νέου νέα έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου.
του Μίλτου Σακελλάρη
Μετά την διπλή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ αλλά και την Σύνοδο των 27 στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με τον Ευρπωαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, στην Ηρώδου Αττικού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε εκ νέου το μήνυμα πως η Ελλάδα θωρακίζει στην πράξη τα δικαιώματά της, επισημαίνοντας την πεποίθησή του πως υπάρχει «ευρύτερη υποστήριξη για την ατζέντα σας και την ατζέντα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με έμφαση στις επιστροφές, που έχει αναθερμανθεί -κάτι που, ασφαλώς, είναι επίσης σημαντικό ζήτημα για εμάς όσον αφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία-, και καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών προκλήσεων, ειδικά στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο». Επιπλέον, τόνισε στον Επίτροπο πως: «γνωρίζω πως θα μεταβείτε στη Λιβύη και αυτή είναι μια σημαντική επίσκεψη για εμάς. Τους τελευταίους μήνες έχουμε διαπιστώσει σημαντική πίεση στη διαδρομή μεταξύ ανατολικής Λιβύης και νότιας Κρήτης, και αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσουμε. Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, συνεργαζόμενοι με τις λιβυκές αρχές ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα σκάφη δεν θα αναχωρούν καν από τις ακτές της Λιβύης.»
Από την πλευρά του ο Μάγκνους Μπρούνερ επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό πως: «είναι η μετανάστευση, φυσικά, η παράνομη μετανάστευση, την οποία πρέπει να καταπολεμήσουμε, βεβαίως η εξεύρεση και νόμιμων οδών. Και αυτό που κάνει η Ελλάδα για την προστασία των κοινών μας συνόρων, πράγματι, δεν είναι μόνο ελληνικά σύνορα, είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε πολύ ευγνώμονες, φυσικά, για ό,τι κάνετε σε αυτόν τον τομέα. Όσον αφορά τη Λιβύη, όπως είπατε, θα ταξιδέψουμε στη Λιβύη την επόμενη εβδομάδα μαζί με τον Υπουργό σας, τον Ιταλό υπουργό και τον Μαλτέζο υπουργό, στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη». Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό, για να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι.»
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στις αρχές Ιουλίου ο αρμόδιος Επίτροπος με τον οποίο συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφτεί τη βορειοαφρικανική, την ώρα που η Ελλάδα έχει ούτως ή άλλως αναλάβει ήδη δράση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα απάνθρωπων διακινητών, στέλνοντας δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού έξω από τα λιβυκά χωρικά ύδατα.
Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τα μέτρα της ΕΕ για το μεταναστευτικό
Την ώρα που συνεχίζεται η μεταναστευτική πίεση, αυξάνεται και ο «διπλωματικός πυρετός», με την Αθήνα να ξεκαθαρίζει, ως προς το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, πως η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πεδίο, πάντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και την Αίγυπτο, έχει αποτυπώσει σε χάρτη τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της, ενώ έχει δρομολογήσει έρευνες για την αναζήτηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε διπλωματικό επίπεδο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε εκ νέου συμπεράσματα που είναι εξαιρετικά θετικά για την Ελλάδα, τόσο όσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας όσο και στο μεταναστευτικό. Μετά από παρέμβαση του Πρωθυπουργού, οι 27 ηγέτες της ΕΕ, επαναβεβαίωσαν την στάση τους, επισημαίνοντας στα συμπεράσματα της Συνόδου πως «τουρκολιβυκό μνημόνιο» είναι άκυρο και ανυπόστατο, πως παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παραγάγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη». Επί της ουσίες υιοθετήθηκαν και πάλι οι ελληνικές θέσεις, οι οποίες έλαβαν για έτι μία φορά ευρωπαϊκή σφραγίδα.
Είναι ενδεικτικό πως στην ΕΕ αναγνωρίζεται πως εμφιλοχωρεί ο κίνδυνος να παγιωθεί μία νέα μεταναστευτική οδός από την Λιβύη προς την Ευρώπη μέσω της Κρήτης, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε νέα μέτρα.