Μέτωπο για την τραπεζική διαφάνεια και την προστασία των δανειοληπτών άνοιξε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Την αντιπροσωπεία του κόμματος απάρτισαν η βουλευτής και τομεάρχης Μιλένα Αποστολάκη, ο γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Δημήτρης Σπυράκος και ο αναπληρωτής γραμματέας Δημήτρης Αναστασόπουλος.
Η κ. Αποστολάκη έθεσε επί τάπητος τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για περιορισμό των τραπεζικών στρεβλώσεων, τονίζοντας ότι σε μια χρονιά υψηλότατης τραπεζικής κερδοφορίας, οι προμήθειες και οι χρεώσεις συναλλαγών αυξήθηκαν υπέρμετρα. Επεσήμανε ότι η κυβερνητική παρέμβαση υπήρξε «δημοσιονομικά μηδαμινή» και ζήτησε την εποπτική ενεργοποίηση της ΤτΕ για εφαρμογή των κανονιστικών διατάξεων περί διαφάνειας.
Πίεση για τους δανειολήπτες – Προτάσεις για εξωδικαστικό και Κώδικα Δεοντολογίας
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ιδιωτικό χρέος. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, την εντατικοποίηση της εποπτείας επί τραπεζών και servicers και την ουσιαστική εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας (ν. 4224/2013). Όπως τόνισαν τα στελέχη του κόμματος, παρά τις δεσμεύσεις, οι εταιρείες διαχείρισης προχωρούν σε χιλιάδες πλειστηριασμούς ακινήτων χωρίς επαρκείς εναλλακτικές λύσεις προς τον οφειλέτη.
Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, με το ΠΑΣΟΚ να ζητά δίκαιη λύση για τους δανειολήπτες, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων και παραδείγματα άλλων χωρών.
Ακίνητα, ασφάλειες και μικρομεσαίοι στο τραπέζι
Στη συζήτηση εντάχθηκε και η ραγδαία αύξηση της αξίας των ακινήτων κατά 20% στην Ελλάδα, με το ΠΑΣΟΚ να επισημαίνει τη συμβολή των τραπεζών στη δημιουργία στρεβλώσεων, καθώς θυγατρικές τους αγοράζουν ακίνητα σε πλειστηριασμούς από δάνεια που είχαν προηγουμένως μεταβιβαστεί σε funds.
Επιπλέον, ζητήθηκε η θέσπιση νέου αντικειμενικού δείκτη για τον υπολογισμό ασφαλίστρων στα συμβόλαια υγείας, αντί του δείκτη ΙΟΒΕ που οδήγησε σε υπέρογκες αυξήσεις.
Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη χρηματοδότησης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που όπως σημειώθηκε «δεν υπάρχει πια στην τραπεζική ατζέντα».
Η συνάντηση καταγράφηκε ως πλήρης πολιτική παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ στον τραπεζικό διάλογο, με αιχμές για κυβερνητική αδράνεια και προτάσεις σε τεχνικό και θεσμικό επίπεδο.