Στις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο τον περιορισμό της μεταναστευτικής πίεσης από τη Λιβύη αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας παράλληλα ότι έδωσε εντολή να γίνει πλήρης επανεξέταση των επιδομάτων που χορηγούνται στους αλλοδαπούς.
«Έχω δώσει εντολή να επανεξεταστούν όλα τα επιδόματα που δίνονται στους αλλοδαπούς. Ενημέρωσα και τον Ευρωπαίο επίτροπο ότι η Ελλάδα προχωρά σε δραστική μείωση επιδομάτων» είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Πλεύρης προσθέτοντας ότι «ζήτησα να επανεξεταστεί και το μενού που δίνεται στις δομές και είναι ξενοδοχειακό. Στις δομές έχουν 3 επιλογές στο μενού 4 φορές την ημέρα. Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο, έκανα αίτηση ασύλου, τρώω, κοιμάμαι, παίρνω 75 ευρώ επίδομα και αν πάρω άσυλο θα πάρω επίδομα από το πρόγραμμα Ήλιος. Ζήτησα αυτό να σταματήσει, αν θέλει κάποιος από αυτούς να πάει να εργαστεί».
Ο Υπουργός ξεκαθάρισε επίσης πως «όποιος μετανάστης δεν δέχεται ιατρικό έλεγχο για να βεβαιωθεί η ηλικία του, τότε θα τεκμαίρεται ως ενήλικος». Συμπλήρωσε δε πως «Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και υπάρχουν φωνές που έρχονται σε αυτά που λέγαμε το 2019. Τώρα μόλις απορρίπτεται το άσυλο συνιστά ποινικό αδίκημα η παραμονή σου, μπαίνεις 5 χρόνια φυλακή χωρίς πληρωμή με μια μόνο δυνατότητα να συνεργαστείς για την επιστροφή του. Αν πιστεύουμε ότι δίνοντας έναν σκασμό παροχές και αυτός θα επιστρέψει κοροϊδευόμαστε, αν έχει όμως να χάσει κάτι τότε θα φύγει» πρόσθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης.
Όπως δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης, «οι μισοί που έρχονται δεν παίρνουν άσυλο και από αυτούς το 60% είναι άνδρες 18-30 ετών».
Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός στη Λιβύη, εξηγώντας ότι «Το μεγάλο πρόβλημα είναι από τη Λιβύη γιατί έρχονται μεγάλες βάρκες. Στείλαμε το μήνυμα ότι αυτό δεν το ανεχόμαστε», ενώ τόνισε ότι – κατόπιν των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού – «η διαφορά είναι ότι τώρα θα επιβάλλεται κράτηση μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες, είναι μεγάλο χρονικό διάστημα».
Στη συνέχεια επεσήμανε πως «Το πρώτο και το σημαντικό είναι ότι αυτός που θα καταφέρει να περάσει να μην αισθάνεται και να δίνει σήμα μπήκαμε, με πήραν με πούλμαν και θα βρω τρόπο να φύγω. Είναι τελείως διαφορετικό το μήνυμα του τηλεφώνου, που μπορεί να μην έχει στη διοικητική κράτηση».
Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Λιβύη, υπογράμμισε ότι «η Λιβύη έχει 3 εκατ. μετανάστες και δύο κυβερνήσεις και δεν υπάρχει η απαραίτητη συνεργασία. Θα ήταν ευχής έργον να έφτιαχνε κέντρα για μετανάστες», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να γυρίσουμε όλο το πνεύμα λειτουργίας γιατί αύριο μπορεί να έχεις κρίση οπουδήποτε. Πρέπει να πας σε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης. Αυτό που λέμε είναι ότι αν το φαινόμενο συνεχίζεται το πλαίσιο θα είναι πιο αυστηρής λειτουργίας. Υπάρχει το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που μπορείς να δράσεις. Αυτή τη στιγμή περιορίζονται βάρκες. Τα πλοία που είναι κάτω είναι σε επικοινωνία ώστε να σταματούν τα σκάφη. Αν υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται θα κλιμακώσουμε την αντίδρασή μας».
Καταλήγοντας, ο Υπουργός ξεκαθάρισε: «Εμείς λέμε στον ελληνικό λαό και σε αυτούς που μας ασκούν κριτική, εμείς να ανεχθούμε εισβολή από την Αφρική με συνεχείς βάρκες δεν θα το κάνουμε και αυτό είναι μήνυμα προς την Ευρώπη. Αυτό που συμβαίνει στη βόρεια Αφρική δεν είναι κανονική μεταναστευτική ροή. 3 εκατ. που είναι εκεί θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Εμείς στην Ευρώπη θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό μας;».
Περιγράφοντας ακόμη περισσότερο τη φιλοσοφία πίσω από τα νέα μέτρα, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «για να πάμε σε επιστροφές πρέπει να πάμε σε λογικές αντικινήτρων. Αν κάποιος πάρει τηλέφωνο και πει είμαι σε μια δομή και παίρνω και χαρτζιλίκι και μετά μπορεί να έχω και επίδομα για ενοίκιο αν πάρω άσυλο».