Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» φιλοξενήθηκαν οι βουλευτές Δημήτρης Μαρκόπουλος (ΝΔ), Παύλος Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ) και Γιώργος Γαβρήλος (ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίοι τοποθετήθηκαν για το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις ευρωπαϊκές αγροτικές επιχορηγήσεις.
Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής της ΝΔ, σχολίασε τις αποκαλύψεις που έχουν έρθει στο φως:
«Δεν είναι μία ευχάριστη κατάσταση όλο αυτό. Και το γεγονός πως δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική από το να αποπεμφθούν μία σειρά συναδέλφων, εμένα με προβληματίζει. Πάντοτε μία κυβέρνηση με τόσο μεγάλα ποσοστά θα πρέπει να έχει εναλλακτικές. Το ότι δεν υπήρχε εναλλακτική και αναγκαστήκαμε εν κινήσει να γίνουν παραιτήσεις, δεν είναι ευχάριστο. Από την άλλη, κατά τη γνώμη μου υπάρχει ένα βαθύτερο πρόβλημα, ο εφησυχασμός, ο κυβερνητισμός, με αυτό πρέπει να συγκρουστούμε και το επιδιώκει συνεχώς ο πρωθυπουργός. Έγινε ένας ανασχηματισμός προσώπων αλλά κατά τη γνώμη μου το μείζον είναι ο ανασχηματισμός των νοοτροπιών. Εδώ είναι ο μεγάλος αγώνας γιατί ο κόσμος έχει απαίτηση και ένα επιχείρημα: τι κάνατε 6 χρόνια».
Σε ερώτηση αν συμφωνεί με την τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο Μετανάστευσης, μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του το 2011 για τους πρόσφυγες, απάντησε:
«Βλέπω μία προσέγγιση επίθεσης στον Θάνο Πλεύρη. Είναι ένας πολιτικός που έχει περάσει από πολλά πλαίσια ωρίμανσης. Έχει αποδείξει πως μπορεί να σταθεί υπουργικά. Πάγια θέση μας είναι ότι το Λιμενικό σώζει ζωές αλλά πρέπει οι διακινητές να καταλάβουν πως δεν πρέπει να ρισκάρουν αυτές τις ζωές».
Από την πλευρά του ο Παύλος Χρηστίδης υπογράμμισε ότι πρόκειται για σκάνδαλο που σχετίζεται άμεσα με τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:
«Μιλάμε για μια υπόθεση που την γνώριζε πολύ καλά το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Βάρας είναι ο πρώτος διοικητής του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνει κάποιες καταγγελίες και αφήνει να εννοηθεί πως ο κ. Βορίδης πιέζει για να τον διώξει από τη θέση του και στη συνέχεια τον παίρνει ο κ. Μητσοτάκης δίπλα του. Η υπόθεση που συζητάμε σήμερα αφορά την περίοδο 2021-2022. Αυτές οι υποθέσεις με την παρέμβαση της ΕΕ ελέγχονται τα τελευταία 2-3 χρόνια άρα το Μέγαρο Μαξίμου ξέρει πολύ καλά τι εμπλοκή έχει το κάθε πρόσωπο σε αυτήν την υπόθεση. Στη δικογραφία φαίνεται πως επί της ΝΔ αφέθηκε να λειτουργήσει ένα σύστημα ανθρώπων που έκαναν τερατώδη. Για τα πολιτικά πρόσωπα υπάρχουν ποινικές ευθύνες».
Ο Γιώργος Γαβρήλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ξεκάθαρα σκάνδαλο της Νέας Δημοκρατίας, που ξεκινά από κομματικές δομές και φτάνει μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο:
«Συνεπώς η αποπομπή 4 στελεχών δεν αρκεί. Χρειάζεται παραίτηση της κυβέρνησης, εκλογές και κάθαρση μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Έχουμε μελετήσει μέρος της δικογραφίας και μας δίνουν ενδείξεις για να ξεκινήσουμε μία πρόταση προανακριτικής. Ζητάμε την παραίτηση της κυβέρνησης γιατί τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο».
Σχετικά με τις συζητήσεις για πρόωρες εκλογές, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας:
«Ειδικά αυτήν την περίοδο. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα συνταγματικά, πολιτικά θα το δούμε. Θα πρέπει η έρευνα να προχωρήσει γρήγορα και να πληρώσουν τα πρόστιμα οι ‘αετονύχιδες’. Είναι χρέος της ηγεσίας του υπουργείου της Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΑΑΔΕ να τους βρουν και να αποκλείσουν από μελλοντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και να πληρώσουν επαυξημένα».
Ο Παύλος Χρηστίδης ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ενήμερος για την υπόθεση, αν και δεν περίμενε τις διαστάσεις που θα λάμβανε:
«Η κυβέρνηση αυτή έχει σοβαρά αξιακά προβλήματα. Είναι προφανές ότι γνώριζε. Ο κ. Βάρας τι έκανε εκεί πέρα; Το Μέγαρο Μαξίμου έχει μετατραπεί σε μία ανώνυμη εταιρεία».
Τέλος, ο Γιώργος Γαβρήλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προσπαθεί να εκφοβίσει τον κόσμο με το επιχείρημα της αποσταθεροποίησης:
«Εμείς από τον Σεπτέμβριο είχαμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για να ελεγχθεί το σκάνδαλο και ο Άρειος Πάγος μέσω της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών την έβαλε στο αρχείο».