Πιο απλή γίνεται πλέον η διαδικασία τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις πολυκατοικίες, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει τροποποίηση στη νομοθεσία που μειώνει σημαντικά το ποσοστό συγκατάθεσης που απαιτείται από τους συνιδιοκτήτες.
Όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, η νέα διάταξη ορίζει ότι για να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά αρκεί πλέον να συμφωνεί το 51% των ιδιοκτητών, ενώ μέχρι σήμερα απαιτείτο η ομόφωνη έγκριση όλων, δηλαδή το 100%.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο σκοπός της νέας ρύθμισης είναι να διευκολύνει τις διαδικασίες. «Οι κανονισμοί για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, όπως έχουν νομοθετηθεί, προβλέπουν ότι μέχρι το 40% της επιφάνειας μπορεί να καλυφθεί με φωτοβολταϊκά, γιατί πρέπει να υπάρχει και χώρος για άλλες χρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται μπορεί να καταναλώνεται άμεσα, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από το δίκτυο, με αποτέλεσμα την λεγόμενη αυτοκατανάλωση.
Στην εκπομπή της ΕΡΤ μίλησε επίσης ο διαχειριστής πολυκατοικιών, Φώτης Μπέλλος, ο οποίος επεσήμανε ότι υπάρχουν και φωνές αντίδρασης, κυρίως λόγω περιορισμένου διαθέσιμου χώρου.
Όπως ανέφερε, πολλές ταράτσες στην Αθήνα είναι ήδη καλυμμένες από ηλιακούς θερμοσίφωνες, γεγονός που δυσκολεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Παράλληλα, εξήγησε ότι οι ιδιοκτήτες είναι συχνά ηλικιωμένοι, αλλοδαποί ή νεότεροι που απουσιάζουν, καθώς τα διαμερίσματα βρίσκονται συνήθως σε καθεστώς ενοικίασης.
Ως αποτέλεσμα, επειδή οι ενοικιαστές δεν δικαιούνται συμμετοχή και ψήφο στις γενικές συνελεύσεις και η συνεννόηση ανάμεσα στους ιδιοκτήτες είναι περίπλοκη, προκύπτουν επιφυλάξεις και εμπόδια στην υλοποίηση τέτοιων έργων.