Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επίκειται νέα επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ. Η συνομιλία αυτή θα είναι η έκτη γνωστή από τον Ιανουάριο, όταν ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, και εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης λύσης για την Ουκρανία.
Η τελευταία τους επικοινωνία, στις 14 Ιουνίου, αφορούσε κυρίως την κατάσταση στο Ιράν. Αυτή τη φορά, το επίκεντρο βρίσκεται στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας και στην αμερικανική πρόταση για άνευ όρων κατάπαυση πυρός, την οποία το Κίεβο φέρεται να στηρίζει από την αρχή, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι.
Συνάντηση ηγετών ζητά ο Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός σε κάθε μορφή διαλόγου και πως η λύση προϋποθέτει συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «μοναδικό υπεύθυνο για τις αποφάσεις της Ρωσίας». Παράλληλα, δήλωσε πως επιθυμεί άμεση επικοινωνία με τον Τραμπ, με βασικό θέμα τις καθυστερήσεις στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις, ο Ζελένσκι προειδοποίησε για τις επιπτώσεις από τη σταδιακή απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Ανατροπή ισορροπιών με το «πάγωμα» των αμερικανικών όπλων
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή της αποστολής οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών πυραύλων Patriot, Hellfire, Stinger και AIM. Επισήμως, η απόφαση αποδίδεται σε περιορισμένα αποθέματα. Ωστόσο, το Κρεμλίνο χαιρέτισε την κίνηση ως ένδειξη ότι πλησιάζει το τέλος του πολέμου, με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει πως «όσο λιγότερα όπλα παραδίδονται, τόσο συντομότερα τελειώνει η επιχείρηση».
Στην πράξη, η απόφαση ερμηνεύεται ως πολιτική αναδιάταξη προτεραιοτήτων από τον Τραμπ. «Κάθε δολάριο που δίνεται στην Ουκρανία στερείται από άλλα αμερικανικά συμφέροντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο.
Το σχέδιο Τραμπ για το τέλος του πολέμου
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τραμπ έχει προτείνει ένα σχέδιο ειρήνης το οποίο φαίνεται να έχει την έγκριση της Μόσχας. Περιλαμβάνει την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από το 2022, καθώς και εγγύηση ουδετερότητας της Ουκρανίας με αποχή από ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η πρόταση απορρίπτεται μέχρι στιγμής από το Κίεβο, ωστόσο το «πάγωμα» της στρατιωτικής βοήθειας εντείνει τις πιέσεις. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει τον Ζελένσκι πως «αν δεν ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, δεν θα υπάρχει Ουκρανία να υπερασπιστεί».
Αλλαγή στάσης για τα Patriot
Λίγες ημέρες πριν από την αναστολή των παραδόσεων, ο Τραμπ, σε συνάντησή του με τον Ζελένσκι στη Χάγη, είχε δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον συστημάτων Patriot, παραδεχόμενος την αποτελεσματικότητά τους. Τελικώς, όχι μόνο δεν υλοποίησε την υπόσχεση, αλλά «πάγωσε» και τους πυραύλους που τα συνοδεύουν.
Πρόκειται για μια καθοριστική στροφή με ισχυρό συμβολισμό και άμεσες στρατηγικές επιπτώσεις, που φέρνει τον Ζελένσκι ενώπιον σκληρών διλημμάτων και φέρνει τον διάλογο Πούτιν – Τραμπ στο προσκήνιο της διεθνούς διπλωματίας.