Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη τις προτάσεις μεταρρύθμισης του φορολογικού πλαισίου της ΕΕ, με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη συνεχιζόμενη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Η έκθεση, που συνέταξε ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και πρώην Υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλα, εγκρίθηκε στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής με 46 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 11 αποχές, καταγράφοντας ευρεία πολιτική στήριξη. Το κείμενο αποτελεί προοίμιο της νομοθετικής πρότασης για τη φορολογική απλούστευση, που αναμένεται από την Κομισιόν στις αρχές του 2026.
Λιγότερη γραφειοκρατία για επιχειρήσεις και φορολογούμενους
Η έκθεση περιλαμβάνει προτάσεις για την απλοποίηση των κανόνων φορολογικής συμμόρφωσης και τη μείωση των διοικητικών βαρών, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που σήμερα δαπανούν έως και 30% των φόρων τους για να συμμορφώνονται με το σύστημα.
Μεταξύ άλλων, προτείνεται η δημιουργία ενός ενιαίου κόμβου ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών στην ΕΕ, που θα βελτιώσει την αυτόματη διασύνδεση μεταξύ φορολογικών αρχών και θα εξαλείψει την ανάγκη για διπλές υποβολές στοιχείων.
Ειδική αναφορά γίνεται και στην απλοποίηση των δηλώσεων για επενδυτικούς και αποταμιευτικούς λογαριασμούς, με στόχο την κινητοποίηση κεφαλαίων των Ευρωπαίων πολιτών και την ενίσχυση των κεφαλαιαγορών.
Συντονισμένη δράση για τον περιορισμό της φοροαποφυγής
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η απλούστευση δεν πρέπει να λειτουργεί εις βάρος της διαφάνειας και της αποτελεσματικής φορολογικής εποπτείας. Καλεί, επομένως, την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να συνδυάσουν την απλοποίηση με επενδύσεις στις φορολογικές υπηρεσίες και στην ψηφιακή αναβάθμισή τους.
Παράλληλα, ζητείται στενότερη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και του δικτύου Eurofisc, για την ενίσχυση των διασυνοριακών ερευνών, της ανταλλαγής πληροφοριών και της πρόληψης οργανωμένων σχημάτων φοροδιαφυγής.
Νομοθετική σύγκλιση και φορολογική εναρμόνιση
Η έκθεση τάσσεται υπέρ της εναρμόνισης της χρήσης του αριθμού φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) στα κράτη-μέλη, για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, ενώ καλεί την Επιτροπή να αξιολογήσει την ανάγκη για αναθεώρηση της οδηγίας για τον ΦΠΑ και των κανόνων διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην αντιμετώπιση φορολογικών φραγμών για νεοφυείς επιχειρήσεις, ψηφιακούς νομάδες και διασυνοριακούς εργαζόμενους, μέσω απλοποιημένων φορολογικών καθεστώτων, καθώς και στην ενίσχυση των κινήτρων για έρευνα και καινοτομία (Ε&Α).
Το σχόλιο του εισηγητή: «Στρατηγικό εργαλείο για την ενιαία αγορά»
Ο εισηγητής της έκθεσης, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, σημείωσε:
«Ζητάμε ένα απλούστερο, διαφανέστερο και προβλέψιμο φορολογικό πλαίσιο, που να μειώνει τον διοικητικό φόρτο και να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Σε ένα περιβάλλον εντεινόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού, αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των μικρότερων οικονομιών, όπως η πατρίδα μου, η Κύπρος».
Επεσήμανε, τέλος, την ανάγκη για:
- τυποποιημένα υποδείγματα και
- κοινά πρότυπα,
- ψηφιακά εργαλεία για τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης και
- καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ένα δίκαιο και φιλικό προς τις ΜμΕ φορολογικό σύστημα είναι προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στην ΕΕ».