Στο ίδιο έργο θεατές, μια επανάληψη κατά το πρότυπο Τριαντοπουλου, εξελίχθηκε η συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή.
της Αλεξάνδρας Ντούσκα
Με υπόμνημα 130 λέξεων που κατέθεσε στη ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, αρνείται ότι έχει τελέσει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, και κάθε άλλη αξιόποινη πράξη και ζητάει την παραπομπή του απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο.
Έξω φρενών η αντιπολίτευση, χαρακτηρίζουν τη διαδικασία ντροπιαστική
Έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν από τη διαδικασία φιάσκο, όπως τη χαρακτήρισαν.
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη δήλωσε ότι «σήμερα ζήσαμε το τελευταίο επεισόδιο στην προσπάθεια αμνήστευσης και προστασίας του κ. Καραμανλή. Η λειτουργία της Επιτροπής είναι συνταγματική υποχρέωση, όχι ευχέρεια. Την καταργούν όμως, για να ελαχιστοποιήσουν το πολιτικό κόστος. Για αυτό, παραμένουν στην συνείδηση της κοινωνίας ως οι ενορχηστρωτές της συγκάλυψης»
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, δήλωσε πως «Με ένα σημείωμα, όπως ο ίδιος το προσδιορίζει, 72 λέξεων, ο κύριος Καραμανλής σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπή ουσιαστικά ζήτησε να αγνοήσουμε το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής, τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τη συνείδησή μας. Ζήτησε να παραπεμφθεί απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο. Με την επίνευση, τη συναίνεση και την ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας το αίτημα του κυρίου Καραμανλή έγινε δεκτό. Είναι προφανές ότι αυτή η μεθόδευση δεν μπορεί να γίνει δεκτή από κανέναν μας».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι «η φαρσοκωμωδία με την Προανακριτική για τον Καραμανλή με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας ολοκληρώθηκε».
Ο εισηγητής της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος κατήγγειλε πως « Σήμερα είναι μια ημέρα ντροπής. Ο κ. Καραμανλής έστειλε ένα Υπόμνημα 130 λέξεων. Ούτε τρείς λέξεις για κάθε νεκρό δεν βρήκε να πει».
Σε δηλώσεις προχώρησε εκ μέρους της ΝΔ ο εισηγητής Ανδρέας Νικολακόπουλος, δηλώνοντας ότι “είναι δεδομένη και έχει διατυπωθεί η άποψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ πως τίποτα δεν θα μείνει ανεξιχνίαστο. Η υπόθεση θα φτάσει στην δικαιοσύνη”.
Στη Βουλη η Μαρία Καρυστιανού, κατέθεσε το ψήφισμα για την ατιμωρησία των πολιτικών
Την ίδια ώρα η Μαρία Καρυστιανού πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023», ηρθε στη βουλη και κατέθεσε στην ειδική γραμματεία του ΠτΒ το ψήφισμα με τις 1,3 εκατομμύρια υπογραφές για την κατάργηση της ατιμωρησίας των πολιτικών προσώπων. Νωρίτερα η κ. Καρυστιανού πέρασε από τα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών και δήλωσε πως “θέλουμε να σταματήσει η ατιμωρησία. Αναμένουμε το τι θα πράξει η Βουλή με το αίτημά μας”.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμανης μοίρασε το ψήφισμα σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Οι τίτλοι τέλους της προανακριτικής θα πέσουν με τη κατάθεση του πορίσματος της πλειοψηφίας στις 17 Ιουλίου, και μετά θα ακολουθήσει σε ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια συζήτηση και ψήφιση για την παραπομπή του πρώην υπουργού στο δικαστικό συμβούλιο.
Βουλή: Κλείνει ο κύκλος των Τεμπών, σκυτάλη παίρνει το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
Και πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της προανακριτικής για τον Κώστα Καραμανλή, το ενδιαφέρον στρέφεται και πάλι στην κυβέρνηση και τι στάση θα τηρήσει στην προαναγγελθείσα από το ΠΑΣΟΚ πρόταση προκαταρκτικής για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Νίκος Ανδρουλακης την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε πως θα προχωρήσει άμεσα στο αίτημα κατάθεσης προανακριτικής για τους δυο πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στην δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό αίτημα από το ΠΑΣΟΚ θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας.
Οι πολιτικές εξελίξεις, κυρίως γύρω από το απύθμενο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται οτι θα υποχρεώσουν τους βουλευτές να κάτσουν στα «θερινά» έδρανα, ενδεχόμενο που είχε αφήσει ανοιχτό ο ΠτΒ Νικήτας Κακλαμάνης όταν είπε πως «Μπορούν να μου φέρουν την πρόταση για προανακριτική όποτε θέλουν. Αλλά αν μου τη φέρουν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου τους έχω πει: Η Βουλή τον Αύγουστο δεν θα κλείσει».