Απίστευτο κι όμως αληθινό. Μια μεγάλη πολυεθνική με τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ λειτουργεί στην Ελλάδα μέσω μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης και μονοπρόσωπης, δηλαδή ελέγχεται μέσω μιας άλλης εταιρείας του ομίλου. Ο λόγος για την περίφημη Procter & Gamble – στα προϊόντα της περιλαμβάνονται μάρκες όπως Pampers, Always, Ariel, Gillette, Head & Shoulders, Pantene και Fairy, οι οποίες τυγχάνουν ευρείας κατανάλωσης.
Το ερώτημα είναι γιατί μια πολυεθνική επιλέγει να λειτουργεί ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Και προκύπτει δεδομένου ότι οι ΕΠΕ είναι κάτι ανάμεσα σε προσωπικές εταιρείες και ανώνυμες και οι εταίροι (εδώ είναι ένας) ευθύνονται μόνο μέχρι το ποσό των εταιρικών μεριδίων τους σε αυτήν και όχι με την προσωπική τους περιουσία.
Δηλαδή, η εταιρεία που είναι μέτοχος της Procter & Gamble Ελλάδος δεν ευθύνεται καν με την περιουσία της αλλά μόνο με την αξία της επένδυσης. Έτσι, δεν κινδυνεύει καν ο εταίρος, ό,τι και να συμβεί. Και η προστασία είναι πιο ισχυρή και πιο ξεκάθαρη από αυτήν που παρέχεται στις ανώνυμες εταιρείες.
Εταιρικό κεφάλαιο
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εταιρικό κεφάλαιο στην Procter & Gamble ανέρχεται στα 2,21 εκατ. ευρώ.
Η Procter & Gamble Ελλάδας στη χρήση από 1ης/7/2023 έως 30/6/2024, που είναι και η τελευταία δημοσιευμένη, εμφανίζεται, σύμφωνα με την ίδια, να διατηρεί σταθερό τζίρο 349 εκατ. ευρώ (στην πραγματικότητα είναι αυξημένος από τα 324 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους) και δηλώνει σημαντικά ποσά στην προβολή των προϊόντων της, ξοδεύοντας το ιλιγγιώδες ποσό των 80,5 εκατ. ευρώ για διαφήμιση. Δεν δίνει βέβαια λεπτομέρειες για τα ποσά αναλυτικά πού κατευθύνθηκαν, αλλά το ποσό που δηλώνει προκαλεί εντύπωση παρότι είναι εταιρεία που διαθέτει καταναλωτικά προϊόντα. Και θα είχε ενδιαφέρον να διερευνηθεί πόσα από τα χρήματα που δηλώνει ότι δαπάνησε εισπράχθηκαν από Μέσα που προβάλλουν διαφημίσεις (media, social media κ.λπ.).
Καθαρά κέρδη
Τα καθαρά κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 37,14% στα 7,15 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να ισχυρίζεται ότι αυτό συνέβη λόγω αυξημένων εξόδων και επενδύσεων. Βέβαια, δεν δείχνει ενδιαφέρον να αναφερθεί στο μεικτό περιθώριο κέρδους, που στην τελευταία χρήση διαμορφώνεται στο 38% από 35% στην προηγούμενη χρήση. Αυτό παραπέμπει σε αύξηση τιμών, η οποία είναι δυσανάλογη της αύξησης του κόστους και είναι απορίας άξιον αν έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Διότι αύξηση του περιθωρίου μεικτού κέρδους μιας τόσο μεγάλης εταιρείας κατά 3 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες δεν είναι αμελητέα. Το αντίθετο μάλιστα.
Κατά τα λοιπά, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι «δεσμευόμαστε στην προώθηση του σεβασμού στον χώρο εργασίας, εξασφαλίζοντας την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων μας στον χώρο εργασίας και διασφαλίζοντας δίκαιες πρακτικές απασχόλησης. Στόχος μας είναι να αποτελούμε μια εταιρεία στην οποία η ισότητα και η ένταξη είναι εφικτές για όλους, όπου ο σεβασμός και η συμπερίληψη είναι οι θεμέλιοι λίθοι της κουλτούρας μας, όπως και η ίση πρόσβαση και ευκαιρία για μάθηση, ανάπτυξη, επιτυχία και ευημερία».
Τέλος το Ομαδικό Συνταξιοδοτικό
Κι επειδή ενδιαφέρεται πολύ για τη μακροχρόνια ευημερία των εργαζομένων της, τι κάνει; Έρχεται τον Σεπτέμβριο του 2023 και τερματίζει μονομερώς το Ομαδικό Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα καθορισμένων παροχών προχωρώντας σε έγγραφη καταγγελία του. Ένα πρόγραμμα δεκαετιών πλέον δεν υπάρχει και όσοι ήταν τυχεροί έλαβαν τις παροχές που προέβλεπε το πρόγραμμα.
Το εντυπωσιακό όμως για την Procter & Gamble, μία εταιρεία με κοντά στα 350 εκατ. τζίρο τον χρόνο, είναι πως έχει να δεχτεί φορολογικό έλεγχο από το 2010. Ναι, καλά διαβάσατε, από το 2010 και είναι απορίας άξιον πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό και με ποιο κριτήριο τελικά γίνονται οι έλεγχοι, αν δεν είναι το μέγεθος.