«Η Τουρκία αναμένεται να προχωρήσει στην ανακήρυξη δικών της θαλάσσιων πάρκων, μετά την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι σχεδιάζει τη δημιουργία δύο θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, μίας στο Ιόνιο και μίας στο Αιγαίο Πέλαγος» γράφει το πρακτορείο Anadolu, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει δύο νέα Θαλάσσια πάρκα.
Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο ανέφεραν ότι η εν λόγω εξέλιξη θεωρείται ως μια «νέα προσπάθεια της Ελλάδας να διαταράξει το status quo», ενώ παράλληλα επικαλέστηκαν το νομικό καθεστώς τονίζοντας πως «είναι σημαντικό να μην παρεμποδίζεται η ελευθερία και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ειδικά σε μια ημίκλειστη θάλασσα όπως το Αιγαίο Πέλαγος, αλλά και να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας».
Επιπλέον, οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι η Άγκυρα όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει επανειλημμένα, «δεν θα αποδεχτεί καμία πιθανή de facto κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς στο Αιγαίο Πέλαγος». Οι αξιωματούχοι ανέφεραν «τις πιθανές επιπτώσεις της ανακήρυξης θαλάσσιων πάρκων όσον αφορά την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος».
«Θα απαντήσουμε στην Ελλάδα»
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του νομικού καθεστώτος του Αιγαίου και της παρεμπόδισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, δεν θα μείνει αναπάντητη.
Συνεχίζοντας στη γραμμή της προσπάθειας νομιμοποίησης των αμφισβητήσεων της Τουρκίας σε αμιγώς ελληνικές περιοχές του Αιγαίου, «αρμόδιες πηγές» αναφέρουν στο Anadolu ότι «τα θαλάσσια πάρκα που ανακήρυξε η Ελλάδα στο Ιόνιο και στο Αιγαίο δεν έχουν για την Τουρκία καμία νομική ισχύ, ειδικά υπό το πρίσμα των αλληλένδετων ζητημάτων στο Αιγαίο, όπως η υπό αμφισβήτηση κυριαρχία σε γεωμορφώματα».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η πρώτη τουρκική μελέτη για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό έχει ήδη δημοσιευθεί, ενώ σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η ανακήρυξη από την Ελλάδα του “θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού” θεωρείται πρόκληση». Επίσης, σημειώνει το δημοσίευμα, «ο Χάρτης Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Τουρκίας έχει κατοχυρωθεί διεθνώς μέσω της πλατφόρμας IOC-UNESCO».
Διαβάστε επίσης:
Διπλωματικό επεισόδιο με τα θαλάσσια πάρκα – Στην αντεπίθεση το ελληνικό ΥΠΕΞ