Ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας με τη Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου προτείνει το Ισραήλ, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι όμηροι θα απελευθερωθούν αμέσως και θα τερματιστεί η μάχη στη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με ασφαλή διέλευση από τον θύλακα για τον ηγέτη της Χαμάς, Yahya Sinwar και τους συνεργάτες του, αναφέρει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των The Times of Israel, το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων που φυλακίζονται στο Ισραήλ, την αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας και ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης για τη Γάζα, αναφέρει η έκθεση, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο Gal Hirsch, ο υπεύθυνος της κυβέρνησης για τους ομήρους, είπε στις οικογένειες των ομήρων ότι η πρόταση παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση με αξιωματούχους των ΗΠΑ από τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πηγές που συναντήθηκαν με τον Hirsch λένε ότι η πρόταση ονομάζεται «συμφωνία ασφαλούς διέλευσης».
Δεν είναι η πρώτη φορά που διαφημίζεται πρόταση σύμφωνα με την οποία όλοι οι όμηροι θα απελευθερώνονται με μία κίνηση με αντάλλαγμα το τέλος του πολέμου, που πυροδοτήθηκε από την καταστροφική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Live update: Report: Israel proposed deal in which all hostages freed at once, end to fighting in Gaza, safe passage for Sinwar https://t.co/OTQvVLifPs
— ToI ALERTS (@TOIAlerts) September 19, 2024
Ιστορικό Ψήφισμα ΟΗΕ: Ζητεί αποχώρηση του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη
Με μια ιστορική απόφαση που ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία, την ώρα που η ένταση στην Μέση Ανατολή ανεβαίνει κατακόρυφα μετά τις επιθέσεις με τους παγιδευμένους βομβητές και ασυρμάτους, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, απαιτεί με ψήφισμα της από το Ισραήλ να «τερματίσει εντός 12 μηνών την παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».
Το κείμενο πέρασε τελικά με 124 ψήφους υπέρ, 43 αποχές και 14 ψήφους κατά (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Αργεντινής, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας).
Συγκεκριμένα, το ψήφισμα «απαιτεί» από το Ισραήλ «να βάλει τέλος χωρίς καθυστέρηση στην αθέμιτη παρουσία του» στα παλαιστινιακά εδάφη «το αργότερο εντός 12 μηνών μετά την υιοθέτηση του παρόντος ψηφίσματος». Στο προσχέδιο δινόταν διορία μόνο 6 μηνών.
NEWS: UN General Assembly adopts resolution demanding that Israel brings to an end its unlawful presence in the Occupied Palestinian Territory without delay and within the next 12 months.https://t.co/Vj0Ve1lLBi pic.twitter.com/2rKKvDNDqd
— United Nations (@UN) September 18, 2024
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όπως αναφέρει το Reuters, με αυτή την ευρεία πλειοψηφία δείχνει την διπλωματική απομόνωση του Ισραήλ ενόψει της ετήσιας ΓΣ σε λίγες ημέρες.
Το ψήφισμα που ήταν υπό συζήτηση από την Τρίτη μεταξύ των 193 μελών του Οργανισμού, ήρθε μετά και την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου το οποίο τον Ιούλιο έκρινε ότι «η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι παράνομη» και το Ισραήλ υποχρεούται «να την τερματίσει (…) το συντομότερο δυνατόν». Το Δικαστήριο εξέταζε το θέμα της ισραηλινής κατοχής των εδαφών αυτών από το 1967, κατόπιν αιτήματος της Γενικής Συνέλευσης.