Την έξοδό τους από την ελληνική αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) επιλέγουν όλο και περισσότεροι ξένοι επενδυτές, καθώς οι εκτεταμένες περικοπές παραγωγής και οι μηδενικές τιμές στην αγορά επόμενης ημέρας δημιουργούν ένα περιβάλλον αυξημένου ρίσκου και περιορισμένων αποδόσεων. Η ελληνική αγορά, που κάποτε αποτελούσε επενδυτικό «Eldorado», αλλάζει φυσιογνωμία, με τη ρευστοποίηση χαρτοφυλακίων να οδηγεί σε νέα φάση συγκέντρωσης γύρω από ισχυρούς καθετοποιημένους παίκτες.
Έξοδος από την αγορά – το παράδειγμα της ABO Energy
Η γερμανική ABO Energy, παρούσα στην Ελλάδα από το 2017 με πλάνο ανάπτυξης έργων 1,5 GW, πουλήθηκε στη HELLENiQ ENERGY, με τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας δρ Κάρστεν Σλάτζετερ να κάνει λόγο για «καλά χρόνια» στην Ελλάδα. Η συμφωνία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», αντικατοπτρίζει την αναδιάταξη δυνάμεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στον κλάδο.
Στο ίδιο πλαίσιο, η πορτογαλική EDPR έχει βγάλει προς πώληση τη θυγατρική της στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ευρύτερης στρατηγικής αποεπένδυσης από δέκα διεθνείς αγορές. Παρότι διαθέτει 155 MW έργων και αναπτύσσει άλλα 352 MW σε συνεργασία με την Anemos RES (πλέον Motor Oil), η παρουσία της στην Ελλάδα οδεύει προς το τέλος της.
Εν αναμονή συμφωνιών από Total Energy και Lightsource BP
Ανάλογες κινήσεις αναζητούνται από τη γαλλική Total Energy, που σχεδιάζει την πώληση του 50% των ελληνικών δραστηριοτήτων της, ακολουθώντας τα βήματα της Enel. Παράλληλα, φημολογείται η αποεπένδυση της Lightsource BP, η οποία το 2023 είχε ήδη πουλήσει έργα 110 MW στη HELLENiQ ENERGY.
Η τάση αποχώρησης δεν προκαλεί έκπληξη στην αγορά. Αντιθέτως, αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου κύκλου ωρίμανσης, στον οποίο οι εταιρείες χωρίς καθετοποιημένες υποδομές αδυνατούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς από τις περικοπές και τις αρνητικές τιμές.
Καταλυτικός παράγοντας οι περικοπές και οι μηδενικές τιμές
Μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του 2025, περικόπηκαν 875 GWh από την παραγωγή ΑΠΕ – ποσότητα που αντιστοιχεί στο 8,9% της συνολικής παραγωγής, όταν το αντίστοιχο ποσοστό του 2024 ήταν μόλις 3,5%. Παράλληλα, οι ώρες της ημέρας με μηδενικές τιμές αυξάνονται διαρκώς, καθιστώντας μη βιώσιμα όσα έργα δεν έχουν εξασφαλίσει σταθερά συμβόλαια ή συμμετέχουν χωρίς στήριξη στην αγορά.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος, «η Ελλάδα δεν είναι εύκολη αγορά. Έχει γραφειοκρατία, θεσμικά εμπόδια και αβεβαιότητα. Ο μύθος της αγοράς απεριόριστων ευκαιριών συγκρούστηκε με την πραγματικότητα των επενδυτών».
RWE: Μένουμε Ελλάδα με έργα – μαμούθ
Αντιστρόφως, η γερμανική RWE επιβεβαιώνει τη στρατηγική της παραμονής στην Ελλάδα, επιταχύνοντας το κοινό επενδυτικό πρόγραμμα με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη 1,5 GW φωτοβολταϊκών.
Μέσω της εταιρείας Meton Energy, εντός Απριλίου ελήφθη επενδυτική απόφαση για δύο φωτοβολταϊκά έργα 567 MW στην Πτολεμαΐδα, με προϋπολογισμό 418 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση 175 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα έργα θα τεθούν σε λειτουργία το 2027.
Η Meton κατασκευάζει παράλληλα γραμμή υπερυψηλής τάσης 400 KV μήκους 40 χλμ., για την ασφαλή απορρόφηση της παραγωγής στο δίκτυο. Το συνολικό επενδυτικό αποτύπωμα της RWE στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον σε 1,1 δισ. ευρώ, αποτελώντας το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό project της εταιρείας στην Ευρώπη.
Συνάντηση Μητσοτάκη – RWE: Ενέργεια και δίκτυα στο επίκεντρο
Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο διευθύνων σύμβουλος της RWE, δρ Μάρκους Κρέμπερ, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων προς Ιταλία και Βαλκάνια, για να εξασφαλιστεί η αποδοτική απορρόφηση της αυξημένης πράσινης παραγωγής.
Η παρουσία της RWE αλλά και η επέκταση άλλων στρατηγικών παικτών, όπως η Motor Oil και η HELLENiQ ENERGY, αναδιαμορφώνουν τον χάρτη της εγχώριας αγοράς, μετατοπίζοντας το βάρος από το πλήθος μικρομεσαίων παραγωγών προς ομίλους με οικονομίες κλίμακας και καθετοποίηση δραστηριοτήτων.